Петър Стоянов, президент от 1997 до 2002 г., коментира пред бТВ срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и президента на Русия Владимир Путин. Според Стоянов негативните реакции към Тръмп от страна на западни политици и медии са пресилени.

"И Тръмп, и съветниците му са подчертавали връзката между Европа и Америка и това, че Русия е съперник. Връзката между САЩ и Европа е толкова силна, че не е по силите на нито един американски президент да я разруши. Когато говорим за ЕС си спомняме за отците основатели. Много често забравяме, че ЕС е рожба на САЩ. Исторически Европа загуби своя изток след падането на Константинопол. След няколко десетилетия Европа, забравила за своя Изток, се обърна на Запад. Америка е рожба на Европа, благодарение на Просвещението и  английските пуритани. Те създават трайната основа на американския манталитет", каза Стоянов.

Според бившия държавен глава след Втората световна война САЩ са върнали  "жеста" на Европа.

"Слуховете за разрив са извънредно преувеличени, не ни помагат", заяви Стоянов. 

По думите му европейските лидери трябва да се замислят как стои ЕС, има ли бъдеще оттук нататък.

"ЕС никога не е бил по-обединен от сега. Историята на Европа изобилства от разединение", каза Стоянов.

И допълни:

"От многообразието на конкуриращи се нации са се родили всички големи европейски постижения".

Според Стоянов ако Европа е единен континент, то тя ще бъде авторитарен континент, а ние не искаме това. Той за пореден път защити цивилизационния избор на България към ЕС и НАТО.

"Европа от континент на коалициите се превърна в континент на една единствена коалиция - ЕС. Това е най-голямото постижение. Проблемите, които има в ЕС, са нищо в сравнение с войните", каза още Стоянов.