Промените Административно-процесуалния кодекс са поредният лобистки законопроект, внесен в парламента от група депутати - без обществено обсъждане и под благовидния предлог, че така се работи за електронизация на правосъдието и ограничаване на недобросъвестните обжалвания.

Това се казва в позиция на "Демократична България" за приеманите в парламента ударно и без оценка на въздействието на промените в кодекса. Според извънпарламентарната опозиция рязкото увеличаване на таксите за обжалване на решения на административни органи е в унисон с желанието на управляващите за свръхдържава, която не подлежи на контрол от никого.

"Това води до тотален размах на корупционни схеми, подаръци за олигарсите, и в крайна сметка ще загубим милиарди, а схемите на властта ще доведат до дефицити, повишени данъци и унищожена природа. Защото държавните органи никъде по света не са безгрешни, а напротив – често се поддават на всякакви зависимости. Особено когато знаят, че няма пред кого да отговарят за действията си.", пише в позицията.

"Демократична България" не игнорира факта, че понякога се злоупотребява с обжалвания, нерядко и с цел рекет. Но тази практика не може да се премахне с тоталната забрана на конституционното право на гражданите да защитават правата си в съда. Със сигурност има по-ефективен подход за решаване на проблема, например за засилване на независимостта и капацитета на съдебната власт, така че делата да се решават бързо, качествено и справедливо, а не като се увеличат таксите за обжалване на актовете на властта между 18 и 90 пъти, като размерът им нарасне от сегашните 10 лв. до 4 500 лева, настояват още от коалицията

От "Демократична България" категорично се противопоставят и на закриването на съдебни заседания, което намират за посегателство срещу основното конституционно право на гражданите на публичен справедлив процес, става ясно още от разпространения текст.