Голямо бързане на депутатите от властта да се гласува насред средата на годината увеличение на акциза върху т.нар. бездимни цигари. Законопроектът на Менда Стоянова и нейни колеги от ГЕРБ и "Обединени патриоти" e обявен като първа точна в дневния ред на Народното събрание за седмицата, въпреки че дори една от комисиите на парламента, в която е разпределен текстът за предварително разглеждане, също е насрочила заседание по темата за днес. Но са следобед...

До момента предложението, което в оригиналния текст е акцизът на бездимните цигари да е равен на този на обикновените цигари, мина през бюджетната комисия и пред тази за борба със сивата икономика. Във втория случай - неясно защо на закрито за медиите заседание. 

Окончателният размер на увеличението ще се гласува на второ четене при промените в закона на акцизите, а очакванията са размерът на акциза за една кутия от нагреваемия тютюнев продукт да достигне 40% от акциза на конвенционалните цигари. Миналата седмица Менда Стоянова обяви, че акцизната ставка на бездимните цигари ще стане 233 лв. на килограм тютюн. В момента акцизът на нагреваемите цигари е като този на рязания тютюн за пушене - 152 лв.

 
Нито в мотивите на внесения законопроект, нито в положителното становище на Министерството на финансите по въпроса има разчети какъв е очакваният финансов и пазарен резултат от новите разпоредби. Въпреки че мотивът за внасянето им е именно "лобизъм в полза на бюджета". Предложението е новите налози на нагреваемите цигари да влязат в сила от 1 октомври. 

Спорният законопроект на депутатите от ГЕРБ и част от патриотите предизвика напрежение и обвинения в лобизъм от страна на ВМРО към останалите им колеги в управляващата коалиция. Заради общественото и политическо напрежение премиерът Бойко Борисов поиска текстът на дъбе оттеглен. 

От ГЕРБ и "Обединените патриоти" обаче ден по-късно отказаха да се откажат от предложенията си, но обещаха да го преработят преди окончателното му приемане. С което очевидно много се бърза и вероянто целта е законопроектът да бъде гласуван преди августовската ваканция на Народното събрание. 

Така България пак ще бъде сред лидерите по облагане на продукта. От 23 страни в ЕС, в които се предлагат бездимните цигари iQOS, продуктите се облагат с 67% във Франция, с 49-50% от акциза за обикновените цигари в Испания и Италия. 43% и съответно 45% са ставките в Швеция и Португалия. Останалите страни са под ставката от 40%, включително Германия, Великобритания, Унгария и др.

Единственият продукт на родния пазар, който е базиран на технологията за нагряване, а не горене на тютюна е продуктът IQOS на компанията "Филип Морис". Подобна разработка има и "Бритиш Американ Табако", но тя не се предлага в България към момента.