Повече от 400 години след като Галилео Галилей откри първия от спътниците на Юпитер, астрономите видяха още дузина луни около най-голямата планета в Слънчевата система. Сред спътниците е и една луна, който учените нарекоха „чудата“ – единствената ретроградна в групата си около планетата. С нея общият брой на йовианските луни сега е 79, съобщава NPR.org.

Екипът от астрономи първоначално дори не е търсел нови луни. Скот Шепард от научния институт „Карнеги“ казва, че той и колегите му се опитвали да открият гигантска планета, която смятат, че може би се крие в далечните краища на нашата Слънчева система.

Като част от това търсене Шепард използвал 4-метровия телескоп „Виктор Бланко“ в Чили през март миналата година, когато осъзнал, че Юпитер е съвсем близо до тази част на небето, която иска да разглежда.

Така че можехме да гледаме и за спътници на Юпитер, докато търсим неща, които са далеч отвъд Плутон — казва Шепард. – Много ни помогна и особено голямата камера, прикрепена към телескопа „Бланко“. Тази камера ни позволява да претърсим цялата област около Юпитер в много малко изображения.

Те бързо ударили джакпота – в изображенията се появили 12 нови луни. Както бе съобщено във вторник в онлайн известие от Международния астрономически съюз, всички 12 вече са потвърдени от други телескопи. Девет от тях са във вече открити клъстери на луни, които се движат в така наречената от астрономите ​​ретроградна орбита.

„Те обикалят Юпитер в обратната посока на въртенето на планетата“, казва Шепърд.

Астрономите мислят, че ретроградните луни имат различен произход от останалите, които обикалят планетата в посоката ѝ на въртене.

„Чудатата“ е също и най-малката от луните, които Шепард и колегите му са открили, която има в диаметър 1 километър. Шепард предполага, че тя може би е останка от по-голяма луна, която се е сблъскала с една или повече ретроградни луни в миналото.

Шепард и колегите му са предложили Чудатата луна да бъде наречена Валетудо, по името на една малка богиня и правнучка на римския бог Юпитер. Въпреки че дузина нови луни са доста добро постижение, той очаква, че с повече търсене ще открият още луни. Може би 100 или повече от наистина малките.

Това повдига въпроса: заслужава ли обект, по-малък от една миля, да бъде наречен луна?

Шепард е съгласен, че е проблематично.

Може би трябва да има ново определение за по-малките луни, може би луна джудже е по-добра название за всичко с размери 1 километър или по-малко“, казва той.

"Площад Славейков"