Сър Клиф Ричард спечели дело срещу Би Би Си за начина, по който медията е отразила на живо полицейска проверка в дома му.

Съдията от Върховния съд Джъстин Ман присъди 210 хил. паунда обезщетение на певеца (около 465 хил. лева), съобщава Би Би Си.

Според певеца начинът, по който Би Би Си е отразила през 2014 г. претърсването на дома му, част от разследване за сексуален тормоз над дете, бил "сериозно нахлуване" в личното му пространство. Той никога не е бил арестуван или заподозрян.

След като стана ясна присъдата директорката на новините и актуалните събития на медията Фран Ънсуорд коментира пред сградата на Върховния съд в Лондон, че поднася извинения на Клиф Ричард и че в ретроспективен план има неща, които е можело да бъдат направени по различен начин.

Клиф Ричард заедно с адвоката си на излизане от съда.

Според нея обаче присъдата отбелязва голям тласък срещу свободата на пресата, както и че основополагащият принцип за правото на обществото да е информирано е застрашен.

В становището си за произнесената присъда съдията Джъстин Ман обясни, че от Би Би Си сериозно са нарушили правото на Клиф Ричардс за  поверителност по търсещ сензации начин.

Той отхвърли защитата на Би Би Си, че начинът на отразяване е оправдан заради правото на свобода на изразяването и свобода на медиите.

Съдията присъди на Клиф Ричард 190 хил. британски лири за вреди и още 20 хил. за допълнителни увреждания, тъй като Би Би Си е предложила отразяването на полицейската проверка за награда.

Медията трябва да плати 65 на сто от 190 хил. лири, а полицията на Южен Йоркшир, която е осъществила претърсването, 35 на сто.

77-гоидшният певец твърди, че трябва да се възстанови емоционално.

По-рано полицията сключи споразумение да плати на певеца 400 хил. лири след негов иск срещу силите на реда. След присъдата Клиф Ричард обяви, че: "Това е чудесна новина".

Феновете му, които се бяха събрали, за до го подкрепят, изпяха хита му " Congratulations", за да отбележат победата му-

77-годишният певец предприе съдебни действия срещу Би Би Си след предаване за претърсване на дома му в Съниндейл, в Бъркшър от полицията на Южен Йоркшир през август 2014 г.

Полицаите са водели разследване по обвинения, отправени от мъж, който твърдял, че е бил сексуално насилен от сър Клиф Ричард на събитие в Брамал Лейн на Шефийлдс Юнайтид през 1985 г., когато мъжът е бил дете.

През 2016 г. прокуратурата прекрати следствието с обяснението, че не съществуват достатъчно доказателства за наказателно предследване.

Адвокатът на певеца Гиджън Бинейм обяви, че мотивацията на Ричард не е била да извлече лична изгода, а за да "поправи неправдата".

Той отбеляза, че клиентът му по-рано предложил споразумение на Би Би Си за обезщетение и извинение от медията, но от там се държали предизвикателно.

Според него случаят повдигал "сериозни въпроси" за начина, по който Би Би Си контролира работата на журналистите си и как медията се е фокусирала да излъчи екслузивна история вместо да уважи правата на сър Клиф Ричард.

Певецът даже обяви, че засега няма да прави повече коментари, защото му трябвало време, за да преодолее емоционалния фактор.

В съда началникът на полицията на Южен Йоркшир Стивън Уотсън каза, че признават грешката си и са се извинили на певеца на "много ранен етап".

"Отново искам да поднеса извиненията си за стреса, който е преживял сър Клиф Ричард", добави той. .