Унгария ще напусне Глобалното споразумение за миграцията на ООН месеци преди окончателното му одобрение, защото "представлява заплаха за целия свят". Това съобщи външният министър на страната Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

"Този документ напълно противоречи на интересите на Унгария по отношение на сигурността", заяви Сиярто.

Глобалното споразумение за миграцията на ООН ще бъде официално одобрен на среща в Мароко през декември, но унгарски представител няма да присъства на нея. Страната ще гласува против документа и в Общото събрание на ООН, допълни Сиярто.

Създаването на Глобалното споразумение за сигурна, огранизирана и редовна миграция бе договорено през 2016 г. след най-голямата мигрантска криза в Европа след Втората световна вайна, и е записано като цел в т.нар. Нюйоркска декларация, която очертава подходите на страните членки на ООН към миграцията.

Споразумението получи подкрепа миналата седмица от 192 от 193-те държави от ООН.

САЩ бяха първата страна, която отказа да участва в пакта, защото той "нарушава суверенитента на САЩ". Още тогава се заговори, че Будапеща ще се оттегли, заради опасения, че пакът ще гарантира свободното придвижване на мигранти към и в Европа.

Документът щели да създаде стратегия за защита на мигрантите, за интегрирането им, за връщането им по родните места и най-вече за изкореняване на причините, които водят до масова миграция, посочват световните медии.

В момента около 250 милиона души или 3.4% от световното население са мигранти по данни на ООН.