Директорът на "Тесла" Илън Мъск все пак поднесе нещо като извинение на британския експерт по гмуркане в пещери Върн Ънзуърт, участвал в операцията по спасяването на 12 тайландски деца и техния треньор по футбол, предадоха световните агенции. По-рано милиардерът нарече британеца "педофил".

 

 

След края на операцията Ънзуърт заяви, че предложената от Мъск миниподводница за спасяване на децата от наводнената пещера, в която бяха блокирани, не е имала никакъв шанс да свърши работа и е била само "опит за привличане на вниманието на медиите". В отговор милиардерът го определи като "педофил" в туитър.

Освен това предложи Мъск да си сложи "подводницата на място, където боли".

Доброто познаване на пещерата от Ънзуърт е било решаващо при спасителната операция. Той пристига на място още в първите дни след изчезването на момчетата и треньора им и помага на международните екипи да се ориентират в ситуацията.

След публикуването на туита, който Мъск по-късно изтри, акциите на компанията му "Тесла" спаднаха с близо 3 на сто. Ънзуърт заяви пред Си Ен Ен, че планира да заведе дело, припомня Асошиейтед прес.

"Говорих в пристъп на гняв, след като г-н Ънзуърт каза няколко неистини и предложи да извърша сексуални действия с миниподводницата, която беше построена като проява на човещина и според спецификациите от ръководителя на водолазния екип", написа Мъск. "Въпреки това неговите действия срещу мен не оправдават моите действия срещу него и затова се извинявам на Ънзуърт и на компаниите, които представлявам като техен шеф", добави милиардерът, цитиран от ДПА.

Инвеститори от компаниите на Мъск, включително "Тесла", призоваха изпълнителния директор да се извини.

В туита, с който нарича Ънзуърт педофил, милиардерът заяви още, че подводницата е щяла да работи и обеща да направи видеоклип, който го доказва.
Тайландското правителство обаче не използва подводницата при спасителната операция, припомня Франс прес.