"Не мога да гарантирам, че някой няма да нареди плочката накриво, но мога да гарантирам, че това няма да се заплати с публични средства и ще се ремонтира за сметка на изпълнителя на проекта."

Подобна заявка даде кметицата на София Йорданка Фандъкова, която по БНТ говори за текущите летни ремонти в София, заради които движението е силно затруднено.

Най-големите обекти са реконструкцията на ул. "Граф Игнатиев" и зоната около храм-паметника "Св. Александър Невски".

Според Фандъкова "в зоната около ул. "Граф Игнатиев" се работи много активно, това е мащабен проект, включващ и мащабна инфраструктура".

Тя отчете още пускането на движението по бул. "Тодор Каблешков" в разширения участък при кръстовището с бул. "Княз Борис Трети", което е станало в сряда вечерта.

Ето и още от местата, които софиянци е добре да избягват, ако е възможно:

"От днес започва разширението на бул. "Монтевидео" от ул. "Боряна" до бул. "Никола Петков".

От два дни е обърнато движението и по бул. "Васил Левски" от "Граф Игнатиев" до Ректората, без да е положен последният слой носещ асфалт. Така че за един уикенд ще трябва да се затвори изцяло.

Подменяме и паважа с асфалт на бул. "Пенчо Славейков" при кръстовището с бул. "Прага" заради тежкото движение. В момента този участък е затворен заради изграждане на подлеза към новата метростанция", изброи Фандъкова.

От Столичната община предвиждат засаждането на 76 нови дървета - това трябва да стане наесен. Отделени са повече средства за ремонт на малките улици в кварталите, където има и специална програма за ремонт на тротоари. Има и отделна програма за осветление, твърди още Фандъкова.

Столичният кмет коментира и случая с отрязани новозасадени фиданки по Околовръстното шосе, като заяви, че вандалският акт ще струва няколко хиляди лева.

Относно проблемите със строежи в жк "Младост" Фандъкова заяви, че районната администрация в "Младост" не е дала нито едно предложение. Ние имаме желание да обезщетим собствениците при отчуждаване на имотите им и да спазваме закона, допълни кметът.

Тя обясни, че се предвижда в София да бъде открит втори археологически парк в район "Слатина".

"Има шанс да бъде открита история на 8000 години от неолитния период на града, затова предвиждаме археологически парк и изграждане на посетителски център, за да може гражданите и гостите на София да се запознаят с древната история на града", смята Фандъкова.