Меглена Кунева ще бъде новият посланик на Европейския съюз в Съвета на Европа в Страсбург. Това съобщи днес върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Кунева беше първият български еврокомисар (2007-2010 г.). Преди това тя беше министър по европейските въпроси в правителството на Симеон Сакскобургготски. Като главен преговарящ, тя успешно завърши преговорите на страната ни за членство в ЕС. Кунева беше вицепремиер по европейските въпроси и министър на образованието във второто правителство на Бойко Борисов от ноември 2014 г. до януари 2017 г.

За длъжността ръководител на делегацията на ЕС в Съвета на Европа Кунева е спечелила труден многостепенен конкурс, споделиха запознати с Клуб Z.

Новия си пост Кунева ще приеме от финландския дипломат Яри Вилен, бивш министър на търговията и на европейските въпроси на страната си. Тя е едно от 24 висши назначения в Европейската служба за външно действие, които Могерини обяви днес.

Съветът на Европа се състои от 47 държави членки, които са подписали Европейската конвенция за правата на човека. Тя защитава човешките права, демокрацията и върховенството на закона. Европейският съд за правата на човека, който също е в Страсбург, следи спазването на конвенцията от подписалите я държави.