Д-р Дечо Дечев е новият управител на НЗОК. Това решиха депутатите днес. Досегашният управител на една от най-успешните като финансови показатели университетски болници - "Св. Иван Рилски" в София - не получи нито един глас "против", 124 депутати го подкрепиха - от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС.
Само един народен представител се въздържа. 
 
След гласуването д-р Дечев отговори на някои от въпросите, поставени му преди това от депутатите. За лекарствената политика той заяви:
"Лекарствената политика оттук нататък ще се извършва на един принцип - ефикасност и ефективност."

 По думите му това в момента невинаги се съблюдава - вероятно заради лобита. 

Д-р Дечев обяви, че ще спази срока от три месеца, за да представи мерки за справяне с проблемите, свързани с това, че "бюджетът на НЗОК е провален". Става дума за парите за лекарства и за онкоболни. По думите на новия председател на касата първата цел ще е 2019 г. да е първата финансова година, в която НЗОК ще бъде без дефицит. 
 

От ГЕРБ представиха номинацията на д-р Дечев. Коалиционните им партньори от "Обединени патриоти" обявиха подкрепа за номинацията. И припомниха, че наесен министърът на здравеопазването Кирил Ананиев трябва да представи нови варианти за здравноосигурителен модел, което ще е предизвикателство. 

Д-р Хасан Адемов обяви, че ДПС ще подкрепи д-р Дечев заради експертизата му. Но го предупреди две неща. Първото е, че доверието, което му се гласува, е доверие в аванс. И второ:

"На вратата на кабинета си вероятно ще заварите надпис: "Управителят на НЗОК е с вързани ръце" - припомняйки как в годините със законодателни промени управляващите от ГЕРБ са ограничавани правомощия, включително и това, че управителят няма да може да си определи дори екипа, с който да реализира идеите си. 

За финал д-р Адемов предупреди:

"Д-р Дечев, ако до месец не започнете вие да управлявате НЗОК, тя ще започне да ви управлява."

Социалистите пък обявиха, че няма да подкрепят номинацията на д-р Дечев. Но не заради неговата личност - напротив - докторът получи изключително висока оценка за качествата си. БСП не подкрепя заради това, че управителят на касата е обезвластен. От левицата припомниха, че има проблем с плащанията за болниците, за които здравният министър Кирил Ананиев неотдавна обяви, че няма да бъдат покрити. 

До поредната смяна на управителя на НЗОК се стигна, след като управляващите от ГЕРБ още в края на миналата година поискаха оставката на собствения си кандидат за поста преди това - проф. Камен Плочев. Конкретният повод бе, че професорът си позволи да напише писмо до Народното събрание, в което представя данни за задълженията на касата към болници в чужбина за лечение на български граждани.

От здравното и финансовото министерство първоначално отричаха представените от проф. Плочев числа - а именно задължения от над 200 млн. лв., половината от които просрочени. Въпреки че управителят на касата се оказа прав, той бе отстранен от Народното събрание, след като отказа да подаде оставка, но излезе в дълги болнични. След третия месец невъзможност за изпълняване на задълженията на управителя на НЗОК надзорният съвет на касата може да внесе в парламента искане за пресрочно прекратяване на мандата. Както се и случи - след писмо на самия проф. Плочев до органа, в което се казваше, че той не подава оставка, а се позовава на законовия текст, който позволява отстраняването му.