Министерството на финансите на САЩ обмисля дали да снеме санкциите върху руския производител на алуминий "Русал", съобщи вчера американският финансов министър Стивън Мнучин, цитиран от Ройтерс.

То подчерта, че целта е "да не се оставя "Русал" извън бизнеса". Думите му са поредният знак за опитите на администрацията на Доналд Тръмп да помогне на "Русал", която е предприела поредица стъпки за помирение с Вашингтон.

През април ведомството на Мнучин наложи санкции на милиардера Олег Дерипаска и осем компании, в които той има голям дял, като сред засегналите бе и "Русал". Мотивът за санкциите бе "зловредни действия" на Русия.

Но тази наказателна мярка разстрои световния пазар на алуминий и няколко държави и компании започнаха да лобират пред САЩ да облечи санкциите дърху руския производител.

Съединените щати наблюдават отслабването на юана напоследък и ще направят оценка дали курсът на китайската валута е манипулиран, каза също Мнучин. 

По думите му оценката ще бъде направена в рамките на полугодишния доклад на неговото министерство относно манипулациите на валутните курсове по света. Докладът трябва да бъде публикуван на 15 октомври и ще обхваща събитията през първите шест месеца на настоящата година.

На въпрос дали е обезпокоен от това, че Китай може би използва своята валута като оръжие в ескалиращата търговска война със САЩ Мнучин отговори:

"Не казвам дали е оръжие, или не е оръжие. Няма съмнение, че отслабването на валутата създава несправедливо преимущество за тях".

"Много внимателно ще преценим дали те са манипулирали валутата", добави министърът.

 
(БТА)