Най-големият скандал във Франция, откакто президентът е Еманюел Макрон, продължава да се разраства. В началото на седмицата вътрешният министър Жерар Коломб ще трябва да даде обяснения пред двете камари на френския парламент за историята със сътрудника на президента, който беше заснет да бие протестиращи на 1 май, съобщава АФП.

Шефът на сигурността на президента Александър Бенала беше заснет как, оборудван с полицейска каска, се разправя с участници в демонстрация в Париж. Видеото придоби известност, след като беше публикувано в сряда от в. "Монд".

Коломб ще бъде изслушан от Долната камара на парламента в понеделник, а във вторник се явява пред Сената, уточнява Ройтерс.

"Ако Макрон не даде обяснения за аферата "Бенала" това ще се превърне в аферата "Макрон", заплаши в туитър крайнодясната лидерка Марин льо Пен.

Лоран Воке, председател на Републиканската партия, обвини правителството, че се опитва да замита държавен въпрос и заяви, че Макрон трябва да обясни на френския народ какво се случва.

Крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон даже определи случващото се като скандал от сериозността на "Уотъргейт" и обвини Макрон, че "си е организирал лична милиция".

Двадесет и шест-годишният Бенала, който е бил шеф на сигурността още по време на кандидатпрезидентската кампания на Макрон, отначало беше наказан с временно отстраняване от длъжност, но след като скандалът се разрасна в петък, той все пак беше уволнен. Беше и задържан, а домът му беше обискиран.

Трима полицаи също са арестувани по този случай, съобщи днес прокуратурата в Париж, цитирана от Франс прес. Те са били отстранени от служба заради "злоупотреба с кадри, заснети от камери за видеонаблюдение" и за "нарушаване на професионална тайна". 

Стопкадър от видеото, в който се вижда как служителят на френското президентство Бенала подхожда агресивно към протестрища на 1 май.

По-рано беше задържан и Венсан Краз, който е служител по сигурността на управляващата партия "Република, напред!". Той е бил заедно с Бенала по време на побоя и е "надвишил правомощията си по същия начин". Прокуратурата днес съобщи, че мярката "задържане под стража" и на Бенала, и на Краз е удължена с още 24 часа. 

Самият вътрешен министър Коломб също е подложен на остри критики заради информации в медиите, че е бил наясно с употребеното от Бенала насилие.

Без отговор засега остават въпросите защо случаят не е бил съобщен на полицията от Елисейския дворец, дали първоначално Бенала е получил адекватно наказание. Според обяснение пред "Монд" на Патрик Строда, шеф на кабинета на Макрон, той е дал разрешение на Бенала да присъства на протеста само като "наблюдател". След като разбрал за поведението на подчинения си още на следващия ден уведомил президента и отстранил служителя си за 15 дни с последно предупреждение за уволнение.

Два месеца по-късно Бенала беше в автобуса, който отвеждаше победителите от Световното първенство по футбол към парада на победата по 16 юли. Това твърдят френски медии, цитирани от "Политико".

Досега Макрон запазва мълчание по скандалния случай, но опозицията става все по-настойчива да чуе обясненията му.