"Лудвиг Фишер" пак се е изказал. Берлинският съдържател на ресторант Йорай Файнберг вече е свикнал с това, че през няколко дни получава мейли от човек, който се подписва с името на известен началник от страховития "Щурмови отряд" (Sturmabteilung, SA) на Хитлер. В последния си мейл въпросният "щурмовак" нарича Файнберг "мръсен плъх", твърди, че Холокостът бил "измама" и че така или иначе всички евреи щели да отидат в газовите камери.

Дотук Файнберг е събрал 60 такива мейла на омразата само от "Лудвиг Фишер" - цели 60 страници с обиди, твърдения, отричащи Холокоста, и заплахи.

"Вече не го възприемам толкова лично. Нито пък приемам сериозно всичко това", казва Файнберг.

Още с идването си в Германия преди шест години израелският гражданин разбрал, че се чувства добре тук.

"В Берлин ме приеха много добре", казва той.

Преди това Файнберг е живял във Виена, където отношението към евреите и израелците не е така дружелюбно, както в Германия. И веднага обаче добавя:

"Междувременно нещата малко се промениха".

Пада прагът на позволеното

Напоследък в Германия зачестиха антисемитските нападения срещу евреи. Последният случай е срещу американски професор от Бон, който беше атакуван от германец с палестински корени. През април пък посред бял ден в Берлин беше нападнат израелски гражданин заради това, че носел кипа. Но най-вече в интернет зачестяват словесните атаки и обидите срещу евреи и израелски граждани.

Йорай Файнберг в ресторанта си. Снимка Дойче веле.

До този извод стига екип от Техническия университет в Берлин, провел изследване по темата. Изследователите са проучили 300 хиляди текста, обикновено анонимни, публикувани в социалните мрежи. Изводът, който се налага: коментарите на омразата срещу евреи не само зачестяват, но и звучат все по-радикално.

"Наблюдаваме снижаване на прага на позволеното", казва по този повод Моника Шварц-Фризел, ръководителка на изследването от Института за езика и комуникациите в Берлин. И добавя, че хората използват анонимността в интернет, за да постват антисемитски коментари.

Йорай Файнберг за първи път се сблъскал с тази враждебност през 2017 година, когато пред ресторанта му в Берлин някакъв мъж изливал върху него обиди в продължение на няколко минути. След като качил в интернет видеото, хора от цяла Германия се солидаризирали с него. Оттогава обаче зачестили и нападките.

"Не в това е проблемът, че има отделни лоши хора, а че те имат много последователи", казва Файнберг. 

Това се потвърждава и от изследването на Техническия университет.

"Антисемитизмът се проявява не само в дясноекстремистките и популистките среди. Най-опасен е антисемитизмът, който срещаме в ежедневието и който идва от центъра на обществото", посочва Шварц-Фризел.

Радикалните коментари се отминават като налудничави писания. Но когато така се държат образовани хора, това се възприема от другите.

Стари предразсъдъци

Нападките срещу Йорай Файнберг идват основно от хора от крайнодесния политически спектър. Това личи от псевдоними като "Лудвиг Фишер", или пък от това, че самите мейли следват определен образец: техните автори отричат Холокоста и твърдят, че концентрационните лагери са измислица. Според тези хора, евреите били виновни за масовото изтребление на хора по време на Втората световна война, а не националсоциалистите. Файнберг смята, че вината за това развитие трябва да се търси на различни места:

"Атмосферата в Германия генерално се влошава и това идва от всички страни: десните стават по-крайни, а левите реагират, като на свой ред също се радикализират", посочва Файнберг. По думите му, нарасналата миграция към Европа също играе роля за това.

Що се отнася до съдържанието на обидите и нападките, почти няма промяна. Аргументите на антисемитите, които виждат в евреите "всичкото зло на света", почти не се различават от тези от 16-и век, подчертава Моника Шварц-Фризел. Но днес наблюдаваме по-често как старите предразсъдъци се смесват с критики срещу Израел, добавя изследователката.  

Няма наказани за нападенията

Йорай Файнберг е решен да се бори срещу набиращата скорост омраза - независимо дали тя се дължи на стари предразсъдъци или на антисемитизъм, замаскиран като критика срещу Израел. Макар че невинаги това му се удава лесно. Така например когато той публикувал във Фейсбук първите заплашителни мейли на "Лудвиг Фишер", от Фейсбук блокирали неговия личен профил. Защото алгоритмите на тази платформа не правят разлика между лица, които отправят заплахи, и техните жертви. Файнберг твърди, че правосъдието се отнася много сериозно към темата, но досега почти нищо не е направено:

"Нито един от извършителите не е наказан. Включително на мен са ми се случвали неща, за които смятам, че извършителите трябва да бъдат наказани", посочва той.

"Ако нещата продължат така, скоро антисемитизмът ще се пренесе от интернет в реалния живот", предупреждава изследователката Шварц-Фризел. В наши дни мрежата и действителността са все по-свързани помежду си, допълва тя. Йорай Файнберг пък се надява, че въпреки това обстановката ще се поуспокои през следващите години.

"Няма да напусна Германия само заради една малка и незначителна част от тукашното общество", уверява той.

Дойче веле.