Депутатът от БСП Александър Симов отрече соцпартията и лидерката ѝ Корнелия Нинова да имат общо с един от организаторите на протестите в Странджанско срещу евтаназията на животни заради африканската чума.

В събота от ГЕРБ разпространиха запис от любителско видео на млад мъж на име Тодор Атанасов, което той споделил в профила си във фейсбук. В него според представителите на ГЕРБ разкрива какви указания му е давала Нинова във връзка с протестите в Шарково и Болярово.

Това си е чист сценарий, дадоха оценка на разкритията си на извънреден брифинг през уикенда Тома Биков и Антон Тодоров от ГЕРБ. Според тях "това било провокация срещу националната сигурност" и заплашиха Нинова с прокурор.

"Нивото на доказателствения материал, даден по този начин, е потресаващо. Не познавам този човек, БСП няма нищо общо с него. Той е пуснал втори клип, в който казва, че няма нищо общо с БСП и Корнелия Нинова", каза Симов пред Нова тв.

Според него "БСП по никакъв начин не може да бъде обвинена, че навива гайките" на протестиращите в странджанските села.  

Нинова се е чувала със стотици хора на ден, аргументира се той.

Той реши да даде пример и с предполагаемо влияние на творбите на Антон Тодоров, едно от лицата на ГЕРБ от съботната атака срещу Нинова.

"Ако някой, който е прочел "Бяс" на Антон Тодоров, отиде да хвърля камъни по централата на ГЕРБ, Антон Тодоров ли ще е виновен", попита Симов с намек за предишното битие на Тодоров като страстен критик на Бойко Борисов.

"Създадена е атмосфера на огромно недоверие към властта и ГЕРБ все по-често ще влиза в този капан", продължи с анализите си Симов.

По повод заявките на Биков и Антон Тодоров, че Нинова може да бъде дадена на прокурор, соцдепутатът коментира: "Те няма да сезират нищо, едва ли има прокурор, който да приеме подобен доказателствен материал."

Той все пак не отрече изцяло възможността Нинова да е разговаряла с човека от видеото.

"Не мога да кажа дали е имало такъв разговор, съмнявам се и в това", каза той.

Според него "ГЕРБ станаха фабрика за фалшиви новини, нещо, от което много обичат оттам да се оплакват".

На въпрос дали след съботната си сбирка БСП подлага на съмнение и е против влизането на България в еврозоната, Симов каза:

"Не можем да си затворим очите за факта, че има огромно количество хора в България, които поставят под въпрос полезността на това действие. Нека поне за нещо от нашия път се допитаме какво мислят", добави той.

„Корнелия Нинова постави въпроса за еврото на обсъждане в БСП с цел да се започне този разговор. Идеите ни в документа подлежат на дискусия и ще обикаляме страната, за да се срещнем с организации.