За каквото и да става дума - вина носи опозицията от БСП, поне това е версията на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, ако се съди по интервюто му за Нова тв в предаването "Здравей, България". И дори връщането на "Свободна Европа" у нас е заради "фалшивите новини" на БСП.

По първата поставена му тема - обществената реакция и демонстрираното недоверие на хората към институциите заради евтаназията на стада в Странджа поради опасността от чума, Цветанов заяви:

"Политиците не могат да извличат дивиденти от подобна трагедия", давайки за пример как лидерката на БСП Корнелия Нинова и депутати от левицата бяха на място и твърдяха, че в началото на акцията не е имало нито потвърждение за наличие на положителни проби за чума по животните, нито предоставени заповеди за действията на експертите на Българската агенция за безопасност на храните. 

В събота от ГЕРБ разпространиха и видеоклип, според който Нинова разговаря с един от водачите на протестите в региона, в който има евтаназия на животни, и я обвиниха, че именно тя е провокирала въпросните протести и опитите на хората да възпрепятстват властите да достигнат до стадата, които трябва да бъдат ликвидирани, за да не се разпространява заразата. 

Днес Цветанов се въздържа от конкретен отговор дали според него с подобни разговори Нинова може да бъде подведена под отговорност. Но добави: "Няма как да не се съмняваме в подобни инциденти, които са провокирани от тях, от БСП."

По думите му в България трябва да има по-голямо уважение към експертите, които се грижат за здравето на хората, действията на правителството са правилни, а и Европейската комисия се е произнесла по темата. На въпрос на водещия Виктор Николаев "Защо не ви повярваха хората?", при положение че недоверие имаше още преди от БСП да подхванат темата и да отидат на място, Цветанов все пак призна, че е имало "слаба информираност на хората за опасността". Но добави:

"Старая се да бъда максимално откровен с хората. От БСП казаха, че няма заповеди за евтаназия, че няма представени положителни проби за болестта – но и резултати, и проби има, на това основание бяха издадени заповеди. Никой от БСП обаче не каза “извинявайте”.

Цветан Цветанов коментира и лансираната от премиера Бойко Борисов и от партията теза, че е в ход "операция пречупване" срещу властта, която била организирана от "стари ченгета" (по Борисов - б.р.).

"За цялотото тягостно състояние в обществото допринасят действията на БСП", категоричен бе Цветанов и обяви как ГЕРБ подкрепя "конструктивната опозиция, която държи изпълнителната власт будна и помага да няма самозабравяне от определени хора". Той даде пример с постигнатия през миналата седмица в Народното събрание консенсус по темата "миграция" - когато ГЕРБ, БСП, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" заедно изработиха решение на парламента, с което задължават властта например да не подписва споразумения за връщане на мигранти у нас и да се иска ремонт на Дъблинския регламент. 

След това обаче Цветанов разказа как депутатката от БСП Елена Йончева направила признание, че участва в "разследване", свързано с компромати срещу премиера Борисов (става дума за т. нар. сага "Барселона", която преди години тръгна от изданието "Биволъ", а през последните седмици върви чрез анонимни клипове в социалните мрежи).

Според Цветанов Йончева си "изпуснала нервите", като не могла да отговори на обвиненията на ГЕРБ, че имала фирма със собственика на фалиралата КТБ и обвиняем за това Цветан Василев.

"До този момент само сме предполагали, че БСП стои зад това нещо. Противодействието на всеки опит за дискредитиране е да покажем на хората какво сме свършили", продължи Цветанов и изрази недоволство, че две новини от последните дни не влезли достатъчно в медиите - откритата от Бойко Борисов нова спортна зала в Шумен и двата реализирани проекта в Казанлък - за образователна инфраструктура и за междублоковото пространство в квартал. 

Щом се стигна до темата защо "Свободна Европа" се връща в България, след като през 2004 г. се оттегли, Цветанов заговори отново за "фалшиви новини"... продуцирани от БСП по време на изборната кампания през 2016 г. срещу ГЕРБ. И обяви, че завръщането на медията е "добре за демокрацията". 

"Фалшивите новини" били основен акцент в работата на социалистите, докато ГЕРБ водели кампания "лице в лице" с хората, обяви заместникът на Борисов. Цветанов бе категоричен, че решението на "Свободна Европа" не е оценка за състоянието на медиите по времето на ГЕРБ през последните години, защото "всички ние сме потърпевши, по всяка вероятност и вие – от фалшивите новини", обърна се той към водещия Николаев.

По темата за разнобоя в "Обединени патриоти" Цветанов каза, че "през последните няколко месеца има законодателна инициативност от различни части на коалицията и това води до някакви политически противоречия, а ГЕРБ се явява като арбитър".

По думите на председателя на депутатите от ГЕРБ "не е коректно през медиите да има такива противоречия" - визирайки словесните престрелки между вицепремиера Валери Симеонов и лидера на "Атака" Волен Сидеров напоследък.

Цветанов отрече прословутите промени в Закона за приватизацията да са лобистки - както твърди Симеонов. Той се обяви и за постигане на баланс в "отношенията бизнес - почиващи - младежи" по отношение на промените в закона за шума, лансирани от Симеонов. Сидеров поиска въпросният закон да бъде оттеглен и обяви, че ще проверява акциите на Симеонов по темата, подозирайки, че се осъществява "удар срещу българския туризъм".

На въпрос за стабилността на управлението и коалицията заради разнобоя в "Обединени патриоти" Цветанов припомни, че има коалиционно споразумение за 4-годишен управленски мандат с програма и това управление има постижения.