"Пълна промяна" на собствените си предложения за промени в Закона на акцизите и данъчните складове предлага шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова заедно с група депутати. В сайта на комисията се появиха предложенията за ремонт на приетия на първо четене законопроект преди окончателното гласуване. Заявка за тези изменения бе дадена устно, сега вече е притворено в текстове. 

Става дума за измененията, с които се предлагаше акцизът върху т. нар. бездимни тютюневи изделия да е същият като за конвенционалните цигари от 1 октомври тази година. В момента налогът върху нагреваемите цигари, сред които на пазара у нас е само продуктът IQOS, е 152 лв. на килограм тютюн. Тоест съизмерим е с налога върху рязания тютюн за пушене.

Идеята обаче предизвика недоволство и обвинения в лобизъм в полза на производителите и дистрибуторите на традиционните тюнюневи изделия, а част от подозренията дойдоха от самата управляваща коалиция в лицето на ВМРО. Премиерът Бойко Борисов препоръча поправките да бъдат оттеглени, но депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" решиха друго - законопроектът да бъде приет на първо четене и да се ремонтира преди окончателното гласуване. То се очаква до края на тази седмица - тоест преди лятната августовска ваканция на Народното събрание. 

С новото предложение на Стоянова и компания се предлага акцизът на бездимните цигари да стане от 152 лв. на килограм на 233 лв. на килограм. Или около 40% от акциза върху стандартните цигари, какъвто ангажимент поеха от ГЕРБ при разглеждане на първия вариант в бюджетна комисия. Това означава, че кутията с пълнители HEETS за нагреваемите цигари IQOS, която сега струва 5,50 лв., ще скочи до 6 лв.-6,50 лв. с приемането на закона. Разбира се, това е при условие, че останалите компоненти от цената останат непроменени - разходи, печалба и т.н. Изчисленията са на самия производител "Филип Морис".

Отпада идеята акцизът да е пропорционален и специфичен - тоест комбинация от налог върху късове цигари и процент от продажната цена, както се облагат обикновените цигари.

Предложението увеличението за цигарите без пушек да стане факт от 1 октомври тази година остава валидно, въпреки че от БСП обвиниха ГЕРБ в нарушение на Закона за публичните финанси, според който промени в данъчните ставки не се правят насред текущата бюджетна година. Управляващите обаче нямат намерение да се съобразят и с тази забележка. 

Менда Стоянова и компания са се отказали и от втората промяна в закона за акцизите, която засягаше бирата, единственият мотив за нея бе по-добър контрол. Идеята беше върху всички опаковки на бира с обем над 5 литра задължително да се лепи бандерол. Това щеше да засегне наливните били и т. нар. кегове. По време на дебатите на първо четене в пленарната зала социалистите се обърнаха към ГЕРБ с думите, че са "посегнали и на наливната бира на хората". От управляващото мнозинство тогава не отговориха. 

[[nid:70933]]

Според публикуваните в сайта на парламента предложения за промени между двете четения на законопроекта обаче бирата е оставена на мира - тоест предложено е текстовете за бандероли на кеговете да отпаднат от окончателния вариант на закона. 

От името на Менда Стоянова обаче се е появило и трето предложение, което няма нищо общо с промените в закона, предложени първоначално. Новият текст засяга вноса и въвеждането на кокс и въглища. Целта е въвеждане на т.нар. метод "драфт сървей", като така щяла да се намали административната тежест при този внос. Не става ясно защо тази поправка, която е извън обхвата на законопроекта на първо четене, се появява сега, а не като нов законопроект, каквато би трябвало да е законодателната практика според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. 

Комисията по бюджет и финанси ще обсъжда промените в Закона за акцизите и данъчните складове утре. Крайният срок за депозиране на още предложения за промени изтича днес.