Най-голямата нефтена компания в Русия - "Роснефт", подаде иск за 89 млрд. рубли (1.2 милиарда евро) в Арбитражния съд на Сахалинска област срещу свои доскорошни бизнес партньори. Това са компании, с които "Роснефт" съвместно разработваше находища в нефтогазовия проект "Сахалин -1". Искът е насочен срещу ExxonMobil (с дял от 30% в проекта) и японския консорциум Sodeco (30%), индийската ONGC (20%). Другите участници са "Сахалинморнефтгаз-шелф" (11.5%) и "РН-Астра" (8.5%), чрез които "Роснефт" държи 20 на сто от акциите.

По данни за 2017 г. на "Роснефт" се падат 37% от целия добиван в Русия петрол.

Заради санкциите на САЩ американската компания ExxonMobil реши през 2018 г. поетапно да се изтегли от споразумения с "Роснефт" по разработката на находища в Арктика и Черно море. Те бяха сключени още през 2011 г.

До 2014 г. партньорството между двете компании доведе до откриване в Карско море на голямото находище "Победа" - с доказани запаси от 130 милиона тона нефт и 500 млрд. куб. м газ.

Но след като Вашингтон забрани да се предоставят на Русия технологии за разработка на шелфови проекти, с каквито Русия не разполага, този най-голям проект бе спрян наред с редица по-малки.

Exxon оцени загубите си от разваленото партньорство с "Роснефт" на около 200 милиона долара. През 2017 г. компанията беше глобена от американското Министерство на финансите с $2 милиона заради подписаното през май 2014 г. споразумуние с шефа на "Роснефт" Игор Сечин, който по онова време вече беше в черния списък на САЩ за санкциите срещу Русия като физическо лице.

С внесения днес иск в арбитража "Роснефт" настоява, че доскорошните й партньори са се обогатили неоснователно, използвайки чужди парични средства в периода от 10 юли 2015 г. до 31 май 2018 г." Предварителните изслушвания по делото са насрочени за 10 септември.

Проектът "Сахалин-1" включва разработването на три морски находища на петрол - Чайво, Одопта и Аркутун-Даги в североизточния шелф на остров Сахалин. Оператор на проекта е фирма на ExxonMobilе.