Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че ще разговаря днес в Ерусалим с руския външен министър Сергей Лавров и началника на руския Генерален щаб Валерий Герасимов, с които ще обсъди проблеми, засягащи Сирия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Според Франс прес Нетаняху е уточнил, че визитата е договорена по молба на руския президент Владимир Путин, отправена преди няколко дни в телефонен разговор.

"Ще обсъдя с тях регионалната проблематика, на първо място - ситуацията в Сирия", каза той. 

Министър-председателят на Израел потвърди, че еврейската държава "настоява да се изпълнява споразумението за разделяне на силите със Сирия от 1974 г. по същия начин, по който бе изпълнявано десетилетия наред, преди да започне гражданската война в Сирия".

"Израел ще продължи да действа против всякакви опити на Иран и неговите сателити да укрепят военните си позиции в Сирия", увери той, цитиран от премиерската пресслужба.

На 11 юли Нетаняху разговаря с Путин в Москва и нарече този контакт "много важен". Като цяло руско-израелските преговори дават според него възможност да бъдат повишени сигурността и доверието в Близкоизточния регион.

На 17 юли президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на работна среща с конгресмени, че Русия, САЩ и Израел са задействали тристранни преговори, засягащи Сирия и гарантирането на сигурност за еврейската държава, напомня ТАСС.