В следващия половин век населението на България ще се стопи с поне 30% до 4.9 милиона. Това показва демографската прогноза на Евростат за периода 2016-2070 г.

Според европейските статистици още по-голям ще е сривът на населението в трудоспособна възраст, което до 2060 г. се очаква да намалее с близо 40%.

Тези данни са отчетени в приетия от правителството Доклад за националната сигурност през 2017 г., предаде БНР.

Основните фактори за демографската картина са ниските нива на раждаемост, миграцията и смъртността. По данни на статистиката, в края на миналата година населението у нас е малко над 7 милиона и намалява с близо 52 000 спрямо 2016 г. 

На хиляда мъже се падат 1060 жени. 

През 2017 г. намалява броят на живородените деца. Те са почти 64 000, но са с повече от хиляда по-малко спрямо 2016 г.

В 19 области раждаемостта е по-ниска от средната за страната, като най-лошите показатели са отчетени в Габрово и Видин.

Нарастват регистрираните бракове - 28 600. 

С прогнозирано намаляващо население са и други европейски държави, като Литва, Латвия, Румъния, Гърция, Португалия, Полша, Унгария.

През март т.г. БАН представи своята прогноза за демографското развитие на България, според която около 20 до 25% от българското население ще изчезне до 2040-та. Документът е изготвен от Института за изследване на населението и човека на базата на сравнителна съпоставка на официални прогнозни данни на Евростат, Националния статистически институт, ООН и Световната банка.



Прогнозата включва запазване на дела на хората до 20 години и значително увеличение на дела на хората над 65 години, което определя и очакваното намаление на броя на хората в активна възраст. Очертана беше и тенденция за намаляване на населението в почти всички области, с изключение на София, и се очаква този процес да продължи в течение на целия период до 2040-та.