От 1 октомври т.г. бездимните цигари в България ще са с по-висок акциз, което ще увеличи цената им от сегашните 5.50 лева за кутия с двайсет стика на поне 6 лева. Прогнозата за новата цена направи депутатът от БСП  проф. Румен Гечев след заседание на парламентарната бюджетна комисия, която днес одобри за второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

В момента бездимните цигари на българския пазар са представени единствено от продукта IQOS на най-големия производител на цигари в света - американската компания "Филип Морис". От догодина обаче ще стъпят и други производители.

Акцизът за иновативния продукт става вече 233 лева вместо досегашните 152 лева, колкото е за рязания тютюн, ако поправките минат и през пленарната зала. Отхвърлено бе предложението на депутата Йордан Апостолов ("Обединени патриоти") акцизът да стане 300 лева.

"Данъчната основа за определяне на акциза на нагреваемите тютюневи изделия ще бъде на база тютюнево съдържание или количество тютюн в съответното нагреваемо изделие. Причината е, че различните видове нагреваеми тютюневи изделия, които очакваме да залеят българския пазар от догодина, ще са различни като вид, а единственото общо в тях е количеството тютюн, което е вложено в това изделие", обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ).

В САЩ вървят към диференциация на акциза на нагреваемите цигари, а ние - в друга посока, коментира Румен Гечев. Той припомни, че през миналата година управляващите сами са предложили по-ниския акциз в средата на годината. Тогава, след първоначалната идея акцизът за бездимните цигари да е със стандартна акцизна ставка, в крайна сметка склониха на акциз като за рязания тютюн от 152 лева на килограм.

С промените сега в средата на годината се нарушава законът за публичните финанси, заяви соцдепутатът. 

Въпреки възраженията на социалистите, спешно и делово, с гласовете на останалите депутати, бюджетната комисия самооттегли собствените си предложения освен трите одобрени параграфа. На въпрос от опозицията защо се обсъжда законопроектът, за който премиерът Бойко Борисов нареди да се оттегли, Менда Стоянова заяви, че "г-н Борисов няма как от медиите да оттегли законопроекта", а има ред, по който това да стане. 

"В името на облекчаване на административната тежест за бизнеса", както обясни Стоянова, се променя и измерването на товари от кокс и въглища. Въвежда се методът на измерване "драфт сървей", което означава, че не е необходимо например кораб, натоварен с въглища, да се разтоварва, мери и отново да се товари. 

Това е замерване тежестта на натовареното карго чрез изчисляване на раликите в нивото на определени точки drafts на външната страна на корпуса преди и след натоварване. Извършва се от независими частни фирми, които са лицензирани за тази цел. Ще се прави в присъствието на митнически служители и ще се протоколира, обясни Менда Стоянова. 

Експерти от Министерството на финансите обясниха, че това се налага в случаите, когато стоката няма да бъде освобождавана за потребление в страната, а е за реекспорт. Те дадоха пример с кораби, които возят 50-60 тона въглища, каквито редовно пристигат на пристанище Варна и товарите не са за вътрешния пазар.

Последната промяна в законопроекта, която одобри бюджетната комисия на последното си заседание преди лятната ваканция на депутатите, беше удължаване на срока за възстановяване на ДДС по проекти на общините по ос "Отпадъци" на оперативна програма "Околна среда". Както и за проекти по ос "Води" този срок става 30 дни.

Промяната е по искане на Националното сдружение на общините, обясни Менда Стоянова. Причината е, че ДДС не е възстановим разход по програма "Околна среда".

Отпадна поправката, която предвижда кеговете от над 5 л бира да се облепват с бандерол.