Бившият политически съветник на Доналд Тръмп Стив Банън и неговият близък сътрудник Рахим Касам основаха базирана в Брюксел политическа организация, чиято цел е да подкопава и в крайна сметка парализира Европейския съюз. Това заявиха самите те пред Ройтерс, цитирани от БТА.

В интервюта на живо и по електронна поща Банън и Касам, бивш главен сътрудник на британския антиевропейски лидер Найджъл Фараж, а понастоящем помощник на Банън, заявиха, че организацията им, наречена "Движението" (The Movement), вече работи и наема хора.

"Движението" ще бъде обединителен център за популистките националистически движения в Европа. Вниманието ни ще бъде фокусирано върху това да помагаме на отделни лица или групи, интересуващи се от темите на суверенитета, граничния контрол, работните места и т.н.", каза Касам. "Решихме централата ни да е в Брюксел, защото той е сърцето на Европейския съюз - най-пагубната сила за демокрацията на националните държави на Запад днес.

Организацията вече е структурирана като фондация със значителен годишен бюджет и започна да наема служители", добави той, но отказа да даде подробности. Банън посети Лондон миналата седмица и се срещна там с Найджъл Фараж и с близкия сътрудник на крайнодясната френска лидерка Марин Льо Пен Луи Алио. Той описа създадената от него организация като "популистки проект", чиято цел е да предизвика "тектонично разместване в Европа".

"Изборите за Европейски парламент догодина ще са голямо изпитание, както за евроскептиците, така и за реформаторите и "Движението" е нещо като пресечна точка за тези две каузи", каза Касам. "Политическата класа в продължение на десетилетия работи с помощта на безброй много неправителствени организации, и едната ръка мие другата. Ние решихме, че е време да се появи организация, която е на страната на обикновените хора, а не на овластените, на лобиращите в полза на големите бизнес интереси в Европа", добави той.

Корените на Европейския съюз са в периода след края на Втората световна война. Той е замислен като начин за насърчаване на икономическото сътрудничество и обуздаване на националното съперничество. Днес ЕС е най-големият икономически блок в света, който разшири политическите си правомощия.

Декларира се, че неговите "цели и ценности" насърчават мира, свободата, сигурността, правосъдието без вътрешни граници и засилването на солидарността между държавите членки. Поддръжниците му твърдят, че той защитава европейските интереси - както срещу световни сили като Китай и САЩ, така и срещу мултинационалните компании, желаещи да се наложат като монополисти.

Целта са изборите

Банън и Касам заявиха, че планът е да използват новото си движение, за да провокират висока избирателна активност сред гласоподавателите националисти и популисти на изборите за Европейски парламент, които ще се проведат във всички държави членки на ЕС май догодина.

Активността на тези избори обикновено е ниска и Банън и организацията му се надяват чрез мобилизиране на местните антиевропейски партии да излъчат достатъчен брой членове на Европейския парламент, за да блокират и дори да закрият ЕП и Европейската комисия. Запитан вчера за плановете на Банън, главният говорител на Комисията заяви пред журналисти, че тя знае за тях, но отказа допълнителен коментар.

Готвещите се за изборите догодина високопоставени служители на ЕС признават, че враждебните спрямо Съюза партии може да се представят добре на тях, но малцина очакват те да спечелят достатъчно места, за да нарушат функционирането на институциите.

Парламентът е най-слабият от трите основни политически органа в Брюксел след Съвета на държавите членки и Комисията. Той не може да внася законопроекти и има нужда от мнозинство за блокирането на закони и бюджети.

Крайнодесните и антиевропейски партии имат около 100 места в сегашния 751-членен състав на Европейския парламент.

С излизането на Великобритания от ЕС март догодина Найджъл Фараж и другите 18 членове на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) ще загубят местата си в парламента, който ще остане със 705 депутати.

Освен изборните резултати от ключово значение за силата на евентуалния антиевропейски блок ще са и новите споразумения за съставяне на транснационални парламентарни групи след вота.
Някои експерти по крайнодесните партии и движения в Европа се съмняват, че Банън и сътрудниците му ще успеят да обединят евентуални по-големи крайнодесни фракции в парламента. 

След изборите през 2014 г. усилията за обединяване на крайната десница се провалиха. Тогава Найджъл Фараж и Марин Льо Пен оглавиха съперничещи си групи, а Фараж обвини французите в антисемитизъм.