Тридневен траур заради жертвите и ранените в огнения ад край гръцката сторица Атита обяви премиерът на страната Алексис Ципрас. До момента по данни на властите в южната ни съседка жертвите от стихията са поне 74, над 180 са ранените, поне 1000 къщи са изпепелени. 

Спасителни екипи продължават търсенето сред останките от изгорели сгради, а бреговата охрана търси в морето. Много хора са избягали към брега, а някои са навлезли с плуване във водата, за да се спасят от облаците дим.

"Днес Гърция скърби и в памет на тези, които изгубихме, ние обявяваме тридневен траур. Но не трябва да се оставим скръбта да ни съкруши, защото тези часове са часове на борба, единство, кураж и солидарност", каза Ципрас.

"Нищо и никой няма да бъде забравен, нищо и никой няма да бъде оставен без помощ и подкрепа от държавата", заяви още Ципрас, цитиран от БТА.

Властите в Гърция проверяват и версията за умишлен палеж. Тази версия сподели и самия Ципрас в обръщението си по националната телевизия. Причината - 15 пожара са възникнали едновременно. Европейската комисия е задействала плана за гражданска защита, а САЩ предоставят на Гърция дронове в помощ на разследването. България и други европейски страни предложиха помощ на Гърция за справяне с бедствието.

 Една от най-младите жертви е шестмесечно бебе, починало от задушаване. Поне 16 от загиналите са деца. Близо 180 души са ренени, 11 от пострадалите са в тежко състояние в болница. Очаква се обаче черната статистика да набъбва. Най-много са загиналите в курортното селище Мати. Хората са тичали към морето за спасение, в местните медии има разкази на хора, чиито гърбове буквално са били застигани от огъня. 

Сред пострадалите има и българка. Тя е приета в болница с изгаряния, без опасност за живота. 

Пожарите се разгоряха близо до курортното градче Кинета вчера и облаци дим се разпространиха на 40 км на изток.

Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Дзанакопулос тази вечер обобщи ситуацията в страната към момента. 

  • Положението продължава да бъде критично. Изключително бързото разрастване на пожара едновременно в 14 огнища на 3 успоредни фронта в източната част на Атика, както и скоростта на вятъра, която на моменти достига до 9-а степен по скалата на Бофор (около 80 км/ч), създават изключително трудни оперативни условия за силите на пожарната, които провеждат въздушни и наземни операции по гасенето.
  • Освен операцията по гасенето на пожарите в този момент е в ход и план при извънредни ситуации, като в него участват сили на Министерството на вътрешните работи и на полицията, както и служители на министерствата на здравеопазването, транспорта, отбраната, корабоплаването и околната среда, както и на областната управа на Атика.
  • В постоянна готовност са 38 линейки, 4 мобилни екипи и 2 специални екипа за помощ при бедствия и аварии. 
  • Кораби на бреговата охрана, както и части за подводни мисии извършват постоянно наблюдение на бреговата ивица с цел откриване на хора, които евентуално биха били блокирани на сушата, а до момента са евакуирани общо 715 души, основно от района на селището Мати. Бяха мобилизирани общо 12 кораба на бреговата охрана, както и 30 частни съда, които помагат в издирвателните, спасителните и евакуационните операции. Също така служителите на бреговата охрана в сътрудничество с областната управа на Атика и Министерството на инфраструктурата се погрижиха за пренощуването на всички евакуирани и спасени хора.

Информация за българите в Гърция

Министерството на външните работи посъветва българските граждани, които се намират на територията на Гърция, да следват стриктно указанията на местните власти и да не предприемат действия, които могат да застрашат тяхната безопасност.

На телефон 199 могат да бъдат подавани сигнали към гръцката противопожарна служба за изчезнали хора, като е необходимо да се предостави информация за тях.

В случай на необходимост българи могат да се обръщат за съдействие към кризисния щаб, сформиран към посолството, на телефон: +30 6937 096 220.