Капитанът на хърватския национален отбор по футбол Лука Модрич бе избран за най-добрия играч на Световното първенство в Русия. Без неговите гениални отигравания Хърватия вероятно нямаше да стигне до финала. Само че Световното вече свърши. И тази славна глава в кариерата на Модрич вече е затворена. След нея се задава друга - не чак толкова приятна. Нищо чудно, ако следващият "пас" на Модрич го вкара в затвора, пише Кръсто Лазаревич в статия за германския "Ди Велт".

Кой е Лука Модрич?

През 1991 година започва Хърватската война за независимост. Сръбски четници убиват дядото на Лука Модрич и опожаряват къщата на семейството. По това време Лука е на 6 г. Той бяга заедно с родителите си в близкия град Задар. Записва се в местната футболна школа, за да не мисли само за войната. Това обаче се оказва доста трудно: скоро и Задар е обсаден. Детството на Лука е белязано от изстрели, бомби и гранати. И жестока бедност. Семейството му се мести да живее в един хотел, преустроен като бежански лагер. 

През 1995 година войната свършва. Десетгодишният Лука прави пробна тренировка във втория по успехи хърватски футболен клуб "Хайдук" (Сплит). Не го вземат. Треньорите решават, че е твърде слаб.

През годините след това хърватите постепенно се възстановяват от войната. Икономиката се съживява, туризмът набира сили и страната започва да се подготвя усилено за приемането си в ЕС. По онова време един неочакван футболен успех дава мощен тласък на Хърватия: на Световното първенство във Франция през 1998 година хърватският национален отбор, начело с нападателя на "Реал" (Мадрид) Давор Шукер, се класира на трето място. В този момент футболът се превръща в част от националната идентичност на хърватите.

По онова време Лука Модрич все още играе в отбора на Задар и мечтае за голяма футболна кариера. През 2000 година, когато е на 15 г., Лука привлича вниманието на хърватския многократен шампион "Динамо" (Загреб). Година по-късно го вземат в младежкия отбор на клуба. През 2003 г. "Динамо" (Загреб) го дава под наем на босненския "Зрински" (Мостар). Още в първия си сезон там Лука Модрич е избран за най-добър футболист в босненския шампионат.

Кои са неговите приятели?

В "Динамо" (Загреб) младият футболист завързва едно приятелство, което сега може сериозно да му навреди: с президента на клуба Здравко Мамич, който минава за "кръстника" на хърватския футбол и съответно най-мразения човек в този бранш. Дори звездата от 1998-а Давор Шукер, днес президент на Хърватския футболен съюз, е негова марионетка.

Когато през 2008 г. Модрич преминава в "Тотнъм Хотспър" срещу сумата от 21 милиона евро, Мамич се облажва сериозно. Същото се случва и при трансфера на Деян Ловрен в "Олимпик" (Лион), който струва 8 милиона евро. Двамата футболисти се съгласяват да му превеждат 20 процента от заплатите си, които получават в новите си отбори. Хитрият Мамич успява да "спечели" повече от 15 милиона евро от футболни трансфери и още 1,6 милиона евро от укриване на данъци. Поради това в Хърватия Мамич е осъден на 6 години и половина затвор. Той обаче успява да се укрие в съседна Босна и Херцеговина. Мамич притежава и босненско гражданство, а "втората му родина" отказва да го екстрадира.  

Месец преди Световното първенство в Русия Лука Модрич е призован да даде свидетелски показания. В съдебната зала футболистът се оплита в противоречия. Първоначално той твърди, че договорката с Мамич е била постигната след трансфера, а по-късно казва точно обратното. Затова сега футболистът може да бъде обвинен в лъжесвидетелстване. И в най-лошия случай дори може да отиде в затвора.

Много негови привърженици обаче смятат, че играчът е станал жертва на корупцията в хърватския футбол. Хърватският спортен журналист Юрай Върдоляк коментира ситуацията така:

"Модрич се е впуснал в една криминална схема. Той отлично е знаел с какво се захваща. Целта е била бързо да стигне до големия световен футбол."

На фланелката на хърватската звезда обаче има и още едно петно: по негово лично настояване в автобуса, с който хърватските национали празнуваха по улиците на Загреб след завръщането си от Русия, пътуваше и хърватската рок звезда Марко Перкович "Томпсън", който е известен с крайнодесните си убеждения. В Холандия и Италия неговите концерти са забранени заради фашисткото съдържание на текстовете му. В Швейцария пък изпълнителят има забрана за влизане. И докато в Европа знаят много добре с кого си имат работа, в Хърватия "Томпсън" е смятан за напълно безобиден музикант, който възпява родината си. Един от неговите най-големи хитове започва с думите: Za dom spremni (на бълг.: "За родината винаги готов"). Това е поздравът на фашистките усташи.

Лука Модрич не е десен екстремист. Той просто принадлежи към онази по-голяма част от хърватското население, която не иска да приеме, че някои от "героите" на хърватската борба за независимост в действителност са военнопрестъпници, които и днес продължават да издигат фашистки лозунги.

Ето че сега обаче Модрич вече е истински национален герой. И особено след Световното първенство той трябва да осъзнае по-добре отговорността, свързана с новата му роля. 

ойче веле"