Исканията на хората с увреждания граничели с "анархизъм", заяви социалният министър Бисер Петков по време на изслушване в парламента днес.

Той призна, че за исканията им има основание още в ратифицираната от България през 2012 г. Конвенция за правата на хората с увреждания. 

"Но в последните седмици и месеци сме свидетели на ескалиране и ултимативност на исканията, граничещи с анархизъм и на остри противопоставяния вътре в средите на хората с увреждания", заяви министърът, визирайки втория палатков лагер пред парламента.

Той припомни, че майките на децата с увреждания напуснаха работната група за изготвяне на законодателни промени, и заяви, че смята за ключово тяхното участи, затова и вчера дошъл пред парламента, за да ги убеди да се върнат.

"Усилията на министерството са да разпише законови промени, които да имат подкрепата на всички хора с увреждания, те да видят в този законопроект нещо, което отговаря на техните интереси", подчерта Петков.

И заяви, че в момента екипът му работи за няколко законопроекта, които да бъдат внесени тази есен в Народното събрание. Наскоро депутатите спориха дали да си премахнат ваканцията, за да се приемат възможно най-бързо нужните промени. Това обаче нямало да помогне, разбира се от обясненията на министъра.

"Апелът към работната група от моя страна беше предвиденият в пътната карта срок от 15 октомври за законопроекта да бъде съкратен с един месец и в средата на месец септември работната група да има готов проект на Закона за социалните услуги. С оглед на технологичните процедури по приемането на разглеждането и одобрението на проект за нов закон, какъвто е Законът за социалните услуги, реалистичният срок за приключване на задължителните процедури по законопроекта и внасянето му в НС е края на месец октомври и началото на месец ноември тази година", обясни той.

Той отбеляза основните цели на новите законопроекти - не просто да осигурят по-добри, но и възможни и осъществими социални помощи за хората с увреждания. За тази цел се разработва нова система за оценка на различните степени на увреждания и калибриране на съответната помощ.

"Предвиждаме продължаваща гарантирана устойчивост, но в рамките на лимити, които държавата може да си позволи. Недопустимо е да се дадат обещания, които не могат да бъдат финансово осигурени в бъдеще."

Докато министърът докладваше на депутатите, пред парламента се състоя малък протест в подкрепа на Николай Колев-Босия. А майките на децата с увреждания продължават безкрайния си засега палатков лагер.