България вече е изпратила искания за предложения за закупуването на 16 нови или употребявани многоцелеви изтребителя до 7 държави, потвърдиха за Клуб Z от Министерството на отбраната. Новите самолети за военновъздушните сили трябва да заменят старите съветски МиГ-29, които в момента са на въоръжение. 

Това се случва месец след като Народното събрание прие преработения проект за инвестиционен разход за нови изтребители. Старият бе прекратен след идването на кабинета "Борисов 3" на власт. Това забави проекта с година. Инвестиционният проект предвижда на цена от 1,8 милиарда лева да бъдат закупени на първи етап 8 самолета. В цената влизат наземно обслужване, екипно обучение и тригодишна първоначална логистична подкрепа.

Сега искания за предложения за оферта са изпратени до 7 държави - САЩ, Португалия, Израел, Италия, Германия, Франция и Швеция. Информацията вече е публикувана на сайта на Министерството на отбраната.

Отговорите се очакват до 12 часа на обяд българско време на 1 октомври 2018 г.

Министерството е изпратило покана за предложения за закупуване на нови или употребявани изтребители от САЩ (F-16 и F/A-18 Super Hornet), от Франция (Dassault Rafale), Швеция (Gripen C/D), за нови самолети от Германия (Eurofighter 3 Tranche) и използвани самолети от Португалия (F-16), Израел (F-16) и Италия (Eurofighter Tranche 1). 

Ето и таблицата, от която става ясно, че страната ни търси общо 12 оферти от 7-те страни, с които бе решено да се работи по този проект. Пет от исканията са за втора ръка изтребители, а останалите 7 - за чисто нови машини.

"Реалната стойност на разходите ще стане известна след повторно изпращане на Request For Proposal до определените държави, получаване на отговори и последващите преговори за подготовка на договор/и. Съществува вероятност, макар и малка, стойността на разходите да е по-ниска от посочената в настоящия инвестиционен проект. Предвид факта, че придобиването на допълнително количество самолети от същия тип и в същата конфигурация след 6-7 години ще е съпроводено със значителни трудности и рискове, следва да се използва възможността, в случай, че цената на самолетите и оборудването го позволява, за закупуване на по-голям брой самолети в рамките на посочената по-горе стойност 1,8 млрд. лева с ДДС.", пише още в документацията. 

Министерството на отбраната публикува и инвестиционния проект за купуване на нови машини за пехотата, заедно с приложенията към документацията. С тях можете да се запознаете ТУК. Става дума за закупуването на 150 машини за Сухопътните войски и придобиване на допълнително оборудване, като цената на проекта е 1,4 млрд. лв. за период от 8 години.