Когато преди известно време написах, че Доналд Тръмп представлява някои части на крайната десница в Америка, която счита ЕС за основен свой враг (заедно с Ватикана и някои други "конспиративни организации"), поддръжници на Тръмп се опитаха да ме опровергаят, че това не е вярно. Знаем, че Банън вече не е в екипа на Тръмп, но това не означава, че групи и организации, свързани с хора като него, не упражняват влияние върху администрацията във Вашингтон. "Решихме централата ни да е в Брюксел, защото той е сърцето на Европейския съюз - най-пагубната сила за демокрацията на националните държави на Запад днес" - заявява открито сътрудникът на Банън Рахим Касам. А самият Доналд Тръмп определи "ЕС като противник, особено в търговията".

За европейските консерватори тук са важни две неща. Първо, Банън не е техен съюзник, ако те наистина са европейски, а не просто френски, полски или български консерватори. За европейските консерватори е важно Европа да остане обединена и да се промени в посока, която да я превърне в "Европа, в която можем да вярваме" (консервативният манифест на европейски интелектуалци от есента на миналата година). Защото ако Банън постигне целите си и ЕС се разпадне, консерваторите в Европа ще понесат тежки поражения заедно с целокупните национални общества, които представляват в европейското обединение.

Второ, европейските консерватори трябва да положат целенасочени усилия за сътрудничество с тези представители на консервативното движение в САЩ, които са ориентирани в подкрепа на трансатлантическото сътрудничество и които разглеждат Европа като ценен съюзник на Америка в съвременния и бъдещия свят. Разрушаването на западния съюз ще причини колосални и дългосрочни поражения както на интересите на Европа, така и на Америка. Отговорността на консерваторите в Европа непрекъснато нараства с нарастването на тяхната популярност. Ако заедно с отживелите времето си левичарски утопии, които въздействаха непремерено силно върху цялостната политика на ЕС, засилващият популярността си консерватизъм се изкуши да уязви и самия процес на европейската интеграция, резултатът ще бъде разрушена Европа и изолирани европейски национални държави. Да се върнем отново към консервативния манифест - "Европа, в която можем да вярваме", а не Банън & с-ие, в които можем да вярваме. Не можем да им вярваме. И не бива!

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във фейсбук. Заглавието е на редакцията.