Броят на жертвите от пожарите в Гърция стигна 80, а вече има и четирима заподозрени за умишлени палежи, съобщиха гръцки медии. Смята се, че около 40 е броят на изчезналите, предаде Ройтерс.

По всяка вероятност броят на изгорелите живи ще се увеличава, след като стотици бяха хванати в огнен капан в източния курорт Мати в понеделник вечерта. Мнозина скачаха в морето, за да оцелеят, но други умряха от задушаване или в колите си.

Издирването на оцелелите след пожарите в Атика продължава и днес. Спасителите претърсват къщите, автомобилите и брега. Междувременно гръцката полиция е арестувала четирима души, заподозрени, че са запалили един от пожарите край гръцката столица, предаде скопският телевизионен канал "Телма". Задържаните са на възраст между 22 и 26 години и са открити в изоставена къща, където са се укривали.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас допусна преди ден, че пожарите може да са умишлено причинени. 

Междувременно знамената в цяла Гърция са спуснати наполовина в първия ден на национален траур, който продължава общо три дни.

В гръцката столица Атина се провежда кампания по кръводаряване, събират се храна и лекарства. Правителството е одобрило помощи от 20 милиона евро за най-засегнатите райони.

Върховният съд на Гърция проучва причините за тази трагедия, както и факта, че голяма част от изгорените къщи са били незаконно построени край морския бряг.

Спасителни екипи претърсват района и морето край Мати в опит да открият някой от изчезналите близо 40 души.

"Тук беше наистина ужасно", казва пред Ройтерс  финландският турист Якоб Макинен. "Трябваше да избягаме от хотела, минахме през плажа, по плажната ивица, а след това бяхме хванати от огъня и трябваше да влезем във водата", разказва той.

Заедно с други, Макинен прекарал няколко часа във водата.

Не е ясно какво точно е предизвикало огъня, разпространил се бързо през Мати. Курортът представлява лабиринт от тесни улички и гъста гора. Някои предполагат, че пожарът бързо се е разнесъл заради силните ветрове и паниката. Тази смъртоносна комбинация може да провали и най-добрия план за евакуация.

Гръцкият вестник "Етнос" нарече трагедията "Армагедон", като публикува и снимка на изгорен гръцки флаг, висящ между клоните на овъглено дърво.

Пожарите са често срещани в Гърция през летните месеци. Но един гръцки духовник има своя теория за случилото се. Митрополитът на Калаврита и Айгалея Амвросий каза, че това е Божият гняв, защото гръцкият премиер Алексис Ципрас е изявен атеист. Църквата се дистанцира от изявлението му.