Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президентът на САЩ Доналд Тръмп обявиха, че са постигнали споразумение, слагайки край на месеци търговски конфликт между Вашингтон и Брюксел, който доведе до взаимни наказателни мита, предадоха Франс прес и Ройтерс.

САЩ и ЕС постигнаха споразумение, заяви Юнкер, а Тръмп уточни, че двете страни искат да се стремят към "нулеви мита, нулеви нетарифни бариери и нулеви субсидии" в търговския си обмен на индустриални стоки с изключение на автомобилния сектор. ЕС незабавно ще увеличи вноса си на соя от САЩ, изрази задоволство Тръмп, който обеща да преразгледа въпроса за американските мита върху европейския алуминий и стомана.

"Ще работим по намаляване на бариерите и увеличаване на търговията на услуги, химически продукти, фармацевтични продукти, медицински продукти", добави той.

САЩ и ЕС ще работят съвместно за реформиране на Световната търговска организация (СТО), обяви Тръмп.

"Ще работим тясно с партньори, които споделят идеите ни за реформиране на СТО и работа по проблема на нелоялните търговски практики, включително кражбата на интелектуална собственост, принудителното прехвърляне на технологии, индустриалните субсидии, изкривяванията, които се пораждат от държавните фирми и свръхкапацитета", заяви президентът на САЩ.

С тези думи той визира пряко Китай, с който САЩ започнаха търговска война, в която критикуват именно тези практики, отбелязва АФП.

 

 

Юнкер подчерта, че той и Тръмп са се договорили да не се въвеждат нови мита, докато текат преговорите, по които незабавно се създава работна група. Той определи срещата като добра и конструктивна.

Тръмп беше заплашил да наложи 25-процентни мита върху вноса на автомобили, което щеше да засегне европейски фирми като Бе Ем Ве и "Фолксваген".

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп и ЕС са постигнали пробив в срещата си по търговски въпроси, предаде Ройтерс.

"Поздравления на Юнкер и Тръмп: Постигнат е пробив, който може да доведе до избягване на търговска война и да спаси милиони работни места! Прекрасно за глобалната икономика!", написа той в туитър.

Асоциацията на германските индустриално-търговски камари (DIHK) предпазливо приветства предложените от Тръмп и Юнкер решения за избягване на търговска война, но предупреди, че митата на САЩ върху вносните автомобили още не са отпаднали.

Сега от САЩ зависи да изградят наново доверието с Европа и да премахнат незаконните мита, заяви асоциацията.

"Предложените решения отиват в правилната посока, но остава значителен скептицизъм", се казва в изявлението. Асоциацията обаче отбеляза, че срещата поне е показала, че Европа няма да допусне да бъде разделена.

Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос уточни, че в преговорите между Вашингтон и Брюксел ще се обсъдят всички земеделски продукти.

"Става дума за нещо повече от соята. Ще се обсъждат всички земеделски продукти. Соята беше просто много навременен пример", каза Рос по Фокс нюз.