Висш ирански военен командир заяви днес, че американският президент Доналд Тръмп трябва да адресира заплахите срещу Техеран директно към него, предаде Ройтерс.

Ген.-майор Касем Солеймани се подигра с Тръмп и заяви, че той показва морала на нощните клубове и игралните зали. Солеймани оглавява силите "Кудс" на елитния Ислямски революционен гвардейски корпус ИРГК, или Революционните гвардейци. Думите на генерала са поредният епизод във войната на думи между двете страни, която достигна ново равнище на агресивност.

"Като войник мой дълг е да отговоря на заплахите на Тръмп Ако той иска да използва езика на заплахите, той трябва да говори с мен, а не с президента (Хасан Рохани - б.р.), заяви Касем Солеймани.

Иран отхвърли предупреждението на Тръмп, че рискува сериозни последици, ако заплашва САЩ.

На 23 юли американският президент отговори в туитър на думи на Рохани:

"Никога повече не заплашвайте САЩ или ще понесете последствия, каквито малцина са понасяли в историята. Ние вече не сме страна, която подкрепя побърканите ви думи за насилие и смърт. Внимавайте!"

Солеймани, който като командващ силите "Кудс" отговаря за отвърдомрсикет операции на революционните гвардейци, отвърна:

"Езикът на Тръмп продължава да бъде моралът на нощните клубове и игралните зали."

Той допълни, че Червено море не е в безопасност, докато американски сили са разположени в района.

"Тръмп трябва да знае, че сме народ на мъченичеството и че го очакваме", заявява още генералът, цитиран от излизащия на арабски език вестник "Ал Алам".

Саудитска Арабия обяви преди два дни, че временно спира всички петролни доставки през протока Баб ел Мандеб, след като два нейни танкера бяха атакувани от проиранското движение на хутитите в Йемен.