Галопирайки през дневен ред от 115 точки, Столичният общински съвет разреши днес на концесия за 15 години да бъдат дадени над 2600-те спирки в София. Освен това има възможност концесията да бъде удължена с още пет години.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова мотивира концесионирането с големите ползи, които София ще има. Тя отказа да се ангажира със срокове кога ще приключи процедурата, тъй като "най-вероятно ще се проточи във времето заради обжалвания".

"За мен най-важно е какви ще бъдат ползите за града. А те ще бъдат ремонт на над 2600 спирки на територията на Столична община, монтиране на между 1500 и 1800 спирконавеса, което означава с между 400 и 700 спирконавеса повече от съществуващите. Разискваше се дали трябва общината да ги изгради, или да ги предостави на някой друг. Аз смятам, че когато можем да не изхарчим над 18 млн. лева, трябва да се възползваме от това. За мен е много важно в договорите да има ясни регламенти за прекратяване, ако бъдещият концесионер не си изпълнява ангажиментите", обясни Фандъкова.

За целта София е разделена на четири зони и всеки кандидат може да участва най-много в две, за да не се допусне монопол. Всеки концесионер поема ангажименти за демонтаж на съществуващите спирки, монтаж на новите спирконавеси и елементи около спирката - кошчета, знаци, електронни табла, а също така и поддръжката за целия срок на концесията - почистване, поддръжка и т.н., не и сметосъбиране. 

Бъдещите концесионери имат срок от 2 години от сключването на договора със Столичната община да подменят напълно старите и да монтират новите спирки. 

"Атрактивната част е в това на част от спирките да има монтиране на рекламни съоръжения и изграждане на павилиони в някои от спирките, които са ясно посочени със схемата на главния архитект. Павилионите ще бъдат около 300. Спирките ще бъдат с еднакъв дизайн, който вече е изготвен и утвърден. Те всъщност са няколко вида - в зависимост от мястото са по-големи и по-малки, има възможност за повече спирконавеси, за по-здрави на места, където има по-голям вандализъм, и т.н.", заяви столичният кмет. 

Освен това Столичният общински съвет реши да бъде въведен нощен абонамент за паркиране с работно време от 19.30 часа до 8.30 часа и цена от 650 лв. на месец. Нощният служебен абонамент ще обхваща и съботните и неделните дни.

Контролът ще се извършва от екипи на Центъра за градска мобилност и общинска полиция. Промените ще влязат в сила след изтичане на едномесечния срок за обжалване, който започва да тече след гласуването му в Столичния общински съвет.

По искане на кмета на София Йорданка Фандъкова на проекта ще се даде 3 месеца изпитателен срок, след който ще се направи анализ и ще се вземе решение дали да бъде продължен.

Предложението за промени в Наредбата за паркиране бе на общинския съветник Стефан Марков. Така вече срещу 650 лева на месец собствениците на нощните заведения и хотели ще могат да отдават законно общинската собственост, а не както е сега, коментира Марков.



"Ако излезете вечер, пред множество от заведенията има охранители, конуси. Няма лошо фирмите да пазят място за клиентите си, но само ако то бъде регламентирано и законно. В момента заведенията например абсолютно незаконно преотдават общинската собственост", обясни той.