Планът на президента Доналд Тръмп за продажбата на огромни количества американски втечнен газ в ЕС след преговорите с високопоставени представители на блока е изправен пред проверка за приложимост в реални условия, пише Ройтерс.

След среща в Белия дом с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вчера Тръмп заяви, че ЕС ще купува също така повече американска соя и ще работи с Вашингтон за свеждане до нула на други търговски бариери.

"Представителите на ЕС ми казаха, че незабавно ще почнат да купуват соя от нашите производители. Също така ще купуват големи количества втечнен природен газ (LNG - liquid natural gas)", написа Тръмп в Туитър.

Юнкер посочи, че ЕС ще построи повече терминали за обработка на американския LNG.

Изглежда между търговските партньори е била сключена голяма сделка за LNG. Всъщност обаче три четвърти от съществуващите европейски съоръжения за внос са празни, а търсенето на американски LNG на континента е ограничено.

Най-печелившите пазари за американски LNG са в Южна и Северна Америка, Индия и Далечния Изток, а Европа е накрая на опашката, тъй като се радва на сравнително ниски цени и голямо предлагане на газ през тръбопроводите от Русия и Норвегия.

Сигналите за световните цени на газа определят търговските потоци на LNG, каза днес главният изпълнителен директор на Роял Дъч Шел (Roryal Dutch Shell) Бен ван Бюрден.

"Дали американският LNG ще достигне Европа? Да, но само ако има търговски възможности, които са смислени", каза той.

Политиците нямат особено влияние по този въпрос. ЕС вече прилага нулеви мита за вноса на американски LNG, тъй че намаляването им не е опция за насърчаване на търговията в бъдещи преговори между САЩ и ЕС.

Спадът в добива на местен газ в Европа от Северно море, Холандия, Германия и Норвегия отваря възможност за Русия и евентуални доставчици на LNG от САЩ.

Производството на ЕС ще спадне наполовина до 2040 година, според Международната агенция за енергията.

Дотогава 84 процента от газа ще се внася спрямо 71 процента през 2016 година, посочва агенцията. Този дял може и да е по-малък, ако зелената енергия расте по-бързо, а енергийната ефективност намали нуждите от газ.

Тръмп каза пред репортери вчера, че Европа ще бъде голям купувач на LNG, за да разнообрази енергийните си доставки.

"А ние имаме много", допълни той. 

Много европейски компании вече са обявили планове да купуват LNG от нови американски проекти.

Португалската Галп (Galp), италианската Едисон (Edison), британската Би Пи (BP) и Роял дъч шел проявяват интерес към LNG от планиран проект в Луизиана на Венчър глоубъл (Venture Global).

Доставките обаче няма да са на разположение още години, като дори тогава няма гаранции, че ще стигнат до Европа в значими количества, ако се оформят по-печеливши пазари като Китай.

Наличието на повече опции за LNG ще помогне на Европа да избегне налагането на по-високи цени от Русия, казват анализатори.

LNG е ценна възможност за Европа, може да създаде по-силни преговорни позиции, посочва Ханс Кьоних от берлинската компанията за анализи Аурора енърджи рисърч (Aurora Energy Research).