Този път вето на президента Румен Радев няма. Държавният глава, който върна на парламента "лобисткия" закон за приватизацията и този път властта го послуша, не е наложил вето над друг закон, смятан на "лобиски" - т.нар. закон за горивата. 

Новият Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, е публикуван днес в "Държавен вестник". Указът за това е подписан от Румен Радев на 20 юли, става ясно от новия брой на официоза. В същия ден е бил подписан и указът за ветото над приватизационния закон.

Радев бе призован да наложи вето над разпоредбите, заради които имаше протести на собственици на малки бензиностанции, от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). В писмо до държавния глава от организацията изразиха "недоволството на своите членове – браншови организации и търговци от множество икономически дейности, чиито законни интереси ще бъдат неоснователно засегнати от приетия Закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход“.

„Приетият закон ограничава пазара на горива само до големите търговци и предоставя явни възможности за осъществяване на репресивни мерки спрямо останалите (основно малки предприятия)“, се казва в писмото до Радев.

Вицепремиерът Валери Симеонов нарече закона "отвратителен закон, в полза на "Лукойл". Той и депутатите от НФСБ се заканиха, че ще сезират Европейската комисия, защото приетите текстове нарушават няколко европейски директиви. Според юриста от партията на вицепремиера Христиан Митев не е изключено рапоредбите да доведат и до санкции от страна на Европа. 

От "Демократична България" също остро разкритикуваха приетите текстове с мотива, че противоречат и на конституцията, и на европейските правила, ограничавайки конкуренцията и увреждайки интереса на по-малките участници в този пазар. Чрез евродепутата си Светослав Малинов от извънпарламентарното обединение обещаха също да уведомят Европейската комисия какво законодателство се приема у нас.