Руският президент Владимир Путин заяви, че е готов да посети Вашингтон за среща с Доналд Тръмп и че е поканил Тръмп в Москва, предадоха световните агенции.

"Готови сме да поканим президента Тръмп в Москва. Той, между другото, има такава покана, говорих с него за това. А аз съм готов да отида във Вашингтон, ако там бъдат създадени съответните условия за работа", каза Путин, цитиран от Франс прес и от ТАСС.

На пресконференция след края на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург Путин каза, че телефонните разговори не са достатъчни. Той отбеляза ползата от срещите с Тръмп. Според Путин те са полезни не само за Русия и за САЩ, но и за целия свят. Ето защо от тези срещи е заинтересуван целият свят, допълни той. Президентът каза, че Русия и САЩ трябва да говорят за глобални въпроси като иранската ядрена сделка и глобални конфликти. Путин допълни, че трябва да има необходимите условия, за да се състои подобна среща.

По адрес на Тръмп руският президент каза, че неговият най-голям плюс е неговият стремеж да изпълни предизборните си обещания. 

"Най-големият плюс на президента Тръмп е това, че той се стреми към изпълнение на своите обещания, преди всичко на онези, които е дал на избирателите", подчерта Путин.

Путин и Тръмп се срещнаха на 16 юли в Хелзинки и демонстрираха необичайно единство по време на общата си пресконференция тогава, по-специално по обвиненията за руска намеса в американските президентски избори, отхвърлени от Москва. Тази първа среща на върха породи критики в САЩ, където изявленията на американския президент бяха сметнати за прекалено отстъпчиви спрямо руския му колега, отбелязва Франс прес.

Първоначално се планираше друга среща между Путин и Тръмп да има през есента във Вашингтон, но в крайна сметка тя ще се състои догодина, обяви в сряда Белият дом. Мотивът бе, че разследването за руска намеса в изборите в САЩ и за съглашателство между екипа на Тръмп и Кремъл трябва да приключи преди това, за да не влияе на разговорите между двамата президенти, отбелязва Франс прес. 

На пресконференцията днес руският президент посочи също, че БРИКС не планира да включва в състава си сега нови страни. Групата се състои от Русия, Китай, Индия, Южна Африка и Бразилия, предаде ТАСС.

На въпрос за евентуален референдум в Украйна за Донбас, Путин се въздържа от коментар и припомни, че това е доста деликатна сфера, която изисква допълнително проучване.

Путин каза, че лидерите на БРИКС са приели положително предложението на Русия за активно оказване на помощ на Сирия.

"Говорихме, разбира се, и за Сирия. Колегите възприеха положително нашето предложение за активно участие в хуманитарните операции, в помощ на сирийския народ", каза Путин.

За приетата вчера декларация от лидерската среща на БРИКС, Путин каза, че основният смисъл на този документ се заключава в неприемането на икономически санкции и използване на сила в нарушение на устава на ООН, в недопускане на надпревара във въоръжаването в космоса, в поддръжката на процеса от Астана за уреждане на сирийската криза, предаде ТАСС.

(БТА)