Испанският министър на вътрешните работи призова вчера да се намери европейско решение за проблема с имиграцията, след като за два дни испанската брегова охрана спаси в морета над 1200 мигранти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Испанските медии излъчиха снощи фрапиращи кадри от последните дни на групи африкански мигранти, пристигащи направо на посещавани от туристи плажове пред изумения поглед на летуващите, които се пекат или къпят в морето.


"Дойдохме да се запознаем на място с проблема с имиграцията, който е проблем на Европа и изисква европейско решение", каза пред журналисти министър Фернандо Гранде-Марласка Гомес от новото правителство на социалиста Педро Санчес при посещението си в Кадис, Южна Испания.
 

Гомес е в района, за да провери как силите на реда и Червеният кръст посрещат мигрантите.
 
Службата за морски спасителни действия съобщи вчера в Туитър, че е спасила през деня 334 души от 17 разнебитени лодки. Само в петък бреговата охрана е оказала помощ на 888 души.
 
Тази година Испания стана входната страна с най-много пристигащи през Средиземно море мигранти, изпреварвайки Италия.
 
Това можеше да се предвиди, заяви Гомес и упрекна в недалновидност предходното правителство на премиера консерватор Мариано Рахой.
 
Готвим се да открием център за настаняване с капацитет от 600 места в залива на Алхесирас (Андалусия), каза министърът и подчерта, че се работи в надпревара с времето.
 
Ситуацията е извънредна, но е напълно под контрол, добави той.