Американският президент Доналд Тръмп заяви днес, че е имал "много добра и интересна среща" в Белия дом с издателя на в. "Ню Йорк таймс", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Прекарахме доста време в разговори за огромното количество фалшиви новини, разпространявани от медиите, и как тези фалшиви новини се трансформират в израза "враг на народа". Тъжно!", написа Тръмп в Туитър.

Той не каза кога се е срещнал с Артър Грег Сълзбъргър.

Тръмп се вбесява от отрицателното медийно отразяване на него и правителството. Той заклеймява новинарските медии като "враг на народа" и ги обвинява в разпространяване на "фалшиви новини".

След като Сълзбъргър пое ръководството от баща си на 1 януари, Тръмп заяви в Туитър, че неговото издигане предоставя на вестника "последна възможност" да изпълни виждането на своя основател за безпристрастност.

Сълзбъргър е предупредил Тръмп, с когото се е срещнал преди десетина дни в Белия дом, че изказванията му срещу медиите са опасни и вредни, предаде Франс прес.

"Казах направо на президента, че според мен изказванията му са не само фактор, предизвикващ разделения, но и все по-опасен фактор", съобщи днес Сълзбъргър в комюнике, в което потвърди, че се е състояла такава среща на 20 юли по искане на Белия дом. 

Тръмп написа туит за нея по-рано днес.

"Помолих го да спре постоянните си нападки срещу журналистиката, които според мен са опасни и вредни за нашата страна", добави Сълзбъргър.

Отделно днес Тръмп заплаши за пореден път да спре работата на правителството, ако демократите на подкрепят искането му за 2,5 милиарда долара за изграждане на гранична стена между САЩ и Мексико. Републиканците, чиято кандидатура беше Тръмп, имат мнозинство в Конгреса, но не всички от тях подкрепят всички идеи на президента, предаде Ройтерс. 

(БТА)