В понеделник, 30-и юли, в 17.00ч. на пл. "Народно събрание" майките на деца с увреждания, стоящи зад близо двумесечния палатков лагер под надслов „Системата ни убива“, правят пореден опит да съберат обществена подкрепа и да организират общ протест. 

Този текст е за всички нас, които смятаме, че това не ни засяга. Които не се кефим на патетичните им изблици. Които се дразним от партньорството им с "Шоуто на Слави". Които се съмняваме в подбудите им. Които отиваме на море. 

Системата е необратимо повредена и убива всички. И ако не я убием ние, тя ще убие нас. 

Ако живеете в София, но може би ви е трудно да излезете по-рано от работа в понеделник, или пък няма кой да вземе децата от градина, или това е последният ден преди отпуската, и имате да свършите 1846590 задачи и нямате никакво време... Намерете – това е единственото, което има смисъл да направите за тези майки, за децата им, за себе си, за своите деца и за всички нас, които все още обитаваме територията. Излезте и протестирайте заради незаконното строителство в града, заради недостигащите ясли и детски градини, заради мръсния въздух, който дишате и в момента, заради инсталацията за горене на боклук, която ще трови вас и децата ви, заради парите ви, които изтичат през тръбите на "Топлофикация", през дупките в асфалта и защото мафията се е превърнала в Система. Система, която убива.  

Ако живеете в друг град, трудно ви е да пътувате, еле пък в делничен ден, после няма транспорт обратно, на другия ден пак сте на работа, детето на всичкото отгоре е с някакъв стомашен вирус... Излезте и протестирайте, защото старите архитектурно значими сгради, създали облика на града ви през вековете, са оставени умишлено да се разрушат, за да отворят място за кооперацийка, построена криво-ляво от местния строителен магнат; защото 90% от децата в трите читави училища в общината заминават директно навън след завършването; защото началниците ви смятат за нормално да следят постове ви във фейса и ви държат сметка какво и за кого пишете; защото най-некадърните ви и морално ощетени съученици в момента заемат най-високите ръководни места в местната администрация, взимат решения за вашия и на децата ви живот и ги оправдават със Системата. Система, която убива.

Ако живеете на село, но няма как да стигнете до столицата, защото освен транспорт, в момента го няма и пътят. Излезте и протестирайте, защото горските масиви в съседното землище са опоскани от промишлена незаконна сеч, коритата на близките реки не са почистени, язовирните стени не са укрепени, противопожарни хеликоптери не са закупени и всяко природно явление носи смърт; защото до населеното Ви място няма междуградски транспорт; защото единствената работа е във фирмите на сина на кмета, и там Кодекс на труда или какъвто и да е закон не важи – или изпълняваш, или оставаш без работа, без административни услуги, а може и без дом; заради избитите животни в ямболско, заради загиналите през зимата коне в Осоговско, заради съседа ви с огромния пикап – мутрата псевдо-земеделец, който къде с пари, къде със заплахи и рекет придоби хиляди декри и уби възможността за истински частен (и честен) бизнес на село. Сега той е Системата за вас. Система, която убива.

Ако имате деца, но те са здрави (да чукнем на дърво), класната на малкия е много мила млада жена, а в детската градина на щерката учителките са възрастни, но с чудесно отношеие, все ще се наредим някак, пък и какво искат тези жени – взимат големи помощи, ваш‘те деца като да са здрави да не ви е лесно, а и май не им е чиста работата... Не се заблуждавайте, няма да се наредите. Излезте и протестирайте, защото здравната система има сериозни пробойни и в България деца умират от предотвратими и/или лечими причини; защото децата, порастващи тук, са част от една от най-неграмотните нации в Европа, и не само това - биват „образовани“ и шлифовани в несъвместим с 21в. модел, който ще ореже крилете им и ще бележи необратимо тяхното бъдеще;  защото не сте ги питали искат ли света, който се каните да им завещаете, и тази Система. Система, която убива.

Ако нямате деца и в момента сте затънали в образование, кариера, развитие, нови възможности, защото светът е на длан, всяко желание е на ръка разстояние, и ако полагате усилия, ако работите здраво, ако сте компетентни и се раздавате, в крайна сметка няма начин да не успеете, дори тук, в България. Има начин. Излезте и протестирайте, защото шуробаджанащината е начин на живот, защото най-компетентните биват изместени от най-верните, защото когато средата се изгражда и модерира от невежи престъпници, знанието и ерудицията не са ценност; защото няма правила, а човеците нямат значение; защото утре няма да можете да отидете да отдъхнете на дюните, понеже дюни вече няма да има; защото няма да можете да се насладите на автентичния алпийски пейзаж на Пирин, понеже автентичността май изключва Батман; защото Конституционният съд обслужи силните на деня в противоречие с Конституцията и обяви Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие за противоконституционна, и това е официалният, писан и подписан(отдавна предизвестен) край на правовата държава, в която смятате, че живеете, и която би следвало да пази бизнеса ви, кариерата ви, имуществото ви, живота ви.

Ако сте болни и си имате проблеми, и то много, и те нямат нищо общо с исканията на тези жени, дето висят от два месеца в палатката зад парламента и на главата Му и вече ви дразнят, защото изобщо не схващате каква е разликата между тях и тая с епилепсията, и оня със слепите и другия с глухите, а и да не би само те да си имат проблеми. Излезте и протестирайте, защото пътувате 400км за протокол за лекарства, които ще пиете до живот; защото лекарят, който откри заболяването ви и ви помага в най-трудните моменти, замина да работи в Германия, а негово място никой не дойде; защото вашето лекарство струва 5лв. на месец, но го няма на нашия пазар и се налага да ви го внасят в куфар от Сърбия; защото болницата, в която в момента лежите, вече почти няма сестри, и когато ви призлее дори няма на кого да се оплачете; защото половината лекарства за хроничното ви заболяване всъщност се доплащат и не можете да си ги позволите; защото имате нужда от трансплантация, което поради некадърност в Системата в България в 21в. е смущаво близо до смъртта. Системата, която убива.

Ако сте здрави и ви е абсолютно все тая за обществените процеси, защото същата вечер има много як концерт в "Маймунарника", примерно, и не ви се занимава с някакви нещастници. Излезте и протестирайте на път за концерта, защото Система, която може открито, без страх от Бога и срам от хора да изправи всичките си ресурси срещу най-слабите и уязвимите в едно общество, ще се изправи и срещу вас веднага, щом й станете неудобен. И ще ви види сметката, защото това е Система, която убива.