"Царските конюшни", които горяха в София преди ден, притежават цялата документация, на база на която да бъдат възстановени. Историческият комплекс е защитен от устройствения план на София от 2015 г., макар и още да не е в регистрите за културно наследство,  и в него не могат да се извършват други действия, освен реставрация, реконструкция и консервация. 

Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков тази сутрин по Нова тв. По думите му започва оценка на щетите и откриване на всички собстеници на сгради и терени. За част от тях в системата на Столичната община няма документи, но е вероятно едно от зданията да е собственост на Министерството на външните работи. 

От МВнР веднага направиха проверка и съобщиха за Клуб Z, че нямат такъв имот според документацията, налична в министерството.

"Волята на общината е "Царските конюшни" да бъдат възстановени. Ще задължим това да направят собствениците, както позволява законът. Ако не го направят - има механизми в закона това да стане с публични средства, а след това да си ги търсим по съдебен ред от собствениците", заяви арх. Здравков. 

Той обаче призна, че процедурите обикновено отнемат години. 

Преди две години именно Здравков отказва виза за строителство на нова, 12-етажна сграда на мястото на конюшните, поискана от собственика на част от имота - фирмата "Евротрансбилз" ЕООД на предприемача Янко Иванов. Придобиването на терените от компанията е обект на съдебно наказателно дело срещу бившия областен управител Веселин Пенев и оценителя на имота, с който общината е работила. Фирмата вчера отрече да е собственик на конкретните части от конюшните, които горяха. 

Пак тогава - по думите му по адрес на всички собственици на ценни сгради в центъра на София, заявява: “Няма нужда да имитират пожари”. Днес главният архитект обясни, че пожарът - умишлен или не - няма да помогне на частниците да започнат строителство в тези терени - защото имотът е защитен от устройствения план. Въпреки че още не е обявен за паметник на културата от Министерството на културата. Столичната община е направила постъпления към министерството преди половин година, но още няма резултат. 

По думите на арх. Здравков "нови собственици на ценни сгради в центъра на София често виждат само възможности за строителство, нови сгради, подземно строителство и т.н. Тъй като не могат да направят товв - най-често оставят сградите безстопанствени и те се рушат или се правят умишлени действия за рушенето им". 

В момента освен комисия на Столичната община, която ще започне опис на щетите, на място тече и изследването на компетентните органи за това как е възникал пожарът, откъде и умишлен ли е бил. Едно от засегнатите от пожара здания има по-сериозни поражения, освен изгорелия напълно покрив - при огледите вчера е станало ясно, че огънят е поразил и дървения гредоред. А това значи, че ще се нарожат и сериозни укрепителни дейности.