След евроизборите догодина поне една трета от членовете на Европейския парламент да се обединят в националистическа парламентарна "супергрупа", която да блокира работата на институцията. В дългосрочен план това да доведе до "национални държави със свои собствени идентичности, свои собствени граници".

Това са декларираните цели на "Движението" (The Movement) на бившия стратег на Доналд Тръмп Стив Банън. Организацията, чиято централа ще бъде в сърцето на Европейския съюз, смята или да покровителства европейските популисти, или да влезе в политиката редом с тях. Има ли основания Брюксел да се плаши от новия си обитател?

"Идвам, за да стана вашият Сорос"

Банън беше мозъкът зад избирането на Тръмп за президент на САЩ през 2016 г. След това прекара малко повече от половин година в Белия дом като главен стратег на президента. А накрая беше уволнен без много-много обяснения заради националистически изказвания. После започна да си говори с журналисти и да им разказва неща, които бившият му работодател не би искал избирателите му да чуват, заради което Тръмп го заплаши със съд.

Докато във Вашингтон продължава да се вдига шум около бившия банкер, той реши да се премести... в Брюксел. Скучно място за такива като него, бихме си помислили. Той обаче има план - да пренесе своите "огън и ярост" в сърцето на Европейския съюз.

Какво смята да прави Стив Банън в Европа? Да руши установения ред, казва той. А как точно? Според информацията, която той и сътрудникът му Рахим Касам (доскоро помощник на Найджъл Фараж) разпространяват - като създадат алианс на антисистемните партии на евроизборите догодина, които да съберат достатъчно места в Европарламента, за да нарушат работата на институциите и да ги накарат да изпълнят исканията им. А именно - Европа на националните държави.

В тази така наречена "супергрупа" Банън очаква да влязат партии като “Националния сбор” (доскоро “Национален фронт”) на Марин льо Пен, “Лига” на Матео Салвини, австрийската “Партия на свободата” и “Алтернатива за Германия”.

Подобна евроскептична "супергрупа" без съмнение би имала известно влияние върху политиката на ЕС. На теория ако една трета от евродепутатите се обединят, те могат да бавят ратифицирането на споразумения с трети страни, да задържат приемането на бюджети, да блокират въвеждането на санкции както срещу страни от ЕС, които не спазват правилата му - например Полша и Унгария, така и срещу трети страни като Русия.

Банън ще предлага на потенциалните си партньори стратегии за мобилизиране на антиевропейски настроените гласоподаватели и финансиране. Както самият той обяви, следвайки модела на Джордж Сорос. Активността на европейските избори обикновено е ниска и Банън и организацията му се надяват чрез мобилизиране на местните антиевропейски партии да променят това.

Тук той уцелва една от слабите страни на изборите за евродепутати и съответно Европейския парламент - за повечето традиционни политически партии приоритет са националните избори и там отиват най-добрите кандидати. Това позволява на маргинални политически формации да се "промъкнат" в ЕП и да го използват като трибуна. А също и да си докарват солидни партийни субсидии.

Това се очаква да се случи и догодина и да доведе до увеличаване на влиянието на евроскептичните партии в европейските институции. Според анализ на Ройтерс на резултати от национални социологически проучвания, проведени около година преди вота през 2019 г., влиянието на евроскептичните партии ще се увеличи с около 60%. Те са членове основно на две европейски политически партии. "Европа на свободата и пряката демокрация" е доминирана в момента от “Партията на независимостта на Обединеното кралство” (UKIP) на Найджъл Фараж и движение “Пет звезди” на италианския вицепремиер Луиджи ди Майо. Групата "Европа на нациите и свободата" включва френския "Национален сбор" на Марин Льо Пен и холандската “Партия на свободата” на Герт Вилдерс.

Според проучванията те могат да увеличат местата си съответно от 45 на 59 и от 35 на 63. Тоест делът им може да нарасне от 10,6 на 17,3% (като се отчита намаляването на местата в Европарламента след “Брекзит”). Дали ще се запази тази политическа конфигурация обаче все още не е ясно. Някои от партиите в тези две политически семейства декларират намерения да се присъединят към по-умерените, а национални партии от групата на “Европейската народна партия” например загатват изместване към семействата на евроскептиците.

Ще успее ли Банън?

Популистки кампании, насочени срещу ЕС, които очевидно напипват слабите му места, постигат небивал успех през последните години. Пример е "вдъхновението" на Банън на европейска почва - кампанията за излизане на Великобритания от блока. Ако Банън донесе своя опит от предизборната кампания на Тръмп (и поне част от парите, похарчени за нея), евроскептиците в 27-те (вече) страни членки ще получат едно несъмнено полезно рамо преди изборите за Европарламент догодина.

Проблемът в идеята на Банън се корени другаде. Таргетът му са евроскептични популистки партии, които имат в момента около 10% от местата в ЕП. Само че става дума за политически формации, които са в крайностите на политическия спектър. Те на драго сърце биха приели помощ от бившия стратег на Тръмп. И пари също. Шансът обаче именно Банън да е този, който да обедини тези крайно противоположни в идеологически план формации и да ги накара да действат заедно, клони към нула.

Освен че на теория обединението между евроскептиците от целия политически спектър изглежда невъзможно, партиите, към които Банън насочва предложенията си, засега изразяват резерви.

"Банън е американец и няма място в европейската политика. Отхвърляме всяка възможност за членство в наднационално политическо обединение и няма да участваме в създаването на каквото и да е с Банън."

Това е коментарът на говорителя на "Националния сбор" на Льо Пен Жером Ривиер пред "Политико". Банън е близък с лидерката на партията и дори присъства на партиен конгрес през пролетта.

Председателят на групата "Европа на нациите и свободата" Геролф Анеманс от белгийската крайнодясна партия Фламандски интерес пък казва пред изданието, че проектът на Банън е просто начин да даде работа на приятелите си от UKIP след "Брекзит" и го определи като "зле организиран".

Пожелал анонимност евродепутат пък казва, че Лигата на Салвини гради свой собствен политически проект и търси връзки с Льо Пен, Анеманс и други популисти.

"Ако Банън иска да ни подаде ръка, би било прекрасно, имаме нужда от вякаква помощ. Но няма да участваме в нова политическа структура."

Ако Банън наистина иска да руши ЕС, по-скоро трябва се насочи към отделни каузи, а не към невъзможни коалиции. Тогава той ще може да използва силата си - да забива ножа в раната и да предлага евтини обезболяващи. Шансът повече избиратели да предпочетат да чуят прости "отговори" на изключително сложни въпроси - например миграцията - е огромен. За разлика от възможността коалиция от антисистемни партии в Европарламента под крилото на Банън да срине Европейския съюз.

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".