Кандидатът за българския бизнес на ЧЕЗ - "Инерком България", внесе жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на Комисията за защита на конкуренцият (КЗК), което й забранява сделката.

 

Запознахме се внимателно с документа и детайлно анализирахме мотивите за негативното решение на антимонополния орган. Очакваме бързо и справедливо решение от страна на ВАС, каза Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на "Инерком България".

Анализатори смятат, че предвид мотивите, с които КЗК е отхвърлила искането на "Инерком", на ВАС няма да е трудно да ги обори и да се произнесе в полза на регистрираното с 50 000 лева капитал дружество, чийто едноличен собственик е Гинка Върбакова.

Като чета аргументите, виждам доста дефекти - може да падне в съда решението на КЗК, прогнозира още на 20 юли по bTV енергийният експерт Атанас Тасев.

На 19 юли тази година КЗК обяви, че не разрешава на "Инерком България" да придобие дружествата на ЧЕЗ България, които държат най-големия дял в електроснабдяването у нас и с най-много потребители - над 3 милиона.

Според мотивите на регулатора, придобиващата контрол група, като производител на електрическа енергия от фотоволтаици, ще има съществено предимство пред останалите.

В решението на Комисията това е мотивирано като "...притеснителен общ пазарен дял на дружества - участници в концентрацията би могъл да бъде този, който надхвърля 40%, тъй като в този случай това може да доведе до установяване или засилване на господстващо положение.

Собственикът на "Инерком" - Гинка Върбакова и съпругът й, притежават няколко фотоволтаични централи с обща мощност около 23 МВт. Имат и няколко договора за саниране, с което се изчерпва бизнеса им. "Инерком" трябва да плати до края на ноември над 320 милиона евро за бизнеса на ЧЕЗ. При подписване на предварителния договор в края на февруари авансово са платени 5 милиона евро.

КЗК посочва, че целта на концентрацията е декларирано разширяване дейността на "Инерком" чрез "продължаване на извършваната от предприятията на ЧЕЗ дейност на територията на Република България".