Прокуратурата не изключва нито една версия за пожара в Царските конюшни, където в момента се извършва втори оглед на местопроизшествието. Следователи и прокурори се надяват след него да бъде определено мястото, откъдето са тръгнали пламъците. По-рано днес заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов заяви, че "пожарът в Царските конюшни едва ли е случаен инцидент".

Апетитният имот в идеалния център на София пламна в 3 през нощта в събота срещу неделя.

"Не можем нито да потвърдим, нито да изключим, че става въпрос за умишлен палеж, тъй като доказателствата по досъдебното производство към настоящия момент не ни позволяват да правим такъв извод", каза Емилия Русинова от Софийската градска прокуратура. 

"Засега е сигурно, че огънят е тръгнал от горе надолу. Изгорял е покривът и вторият етаж. При първоначалния оглед, който направихме от вишката, защото е невъзможно човек да отиде на място, не бяха забелязани електрически инсталации. Това, че не са видени при първия оглед, не означава, че няма", допълни старши комисар Ивайло Иванов от СДВР.

По думите му сградата е много стара, "стар вид строителство – т.нар. каратаван" (каратаванът е на последния етаж, от него отдолу се вижда покрива, представлява наковани дъски, така че да изравнят скосяването или части от него, бел.р.). Старши комисарят обясни, че покривът е дървен, а вторият етаж бил необитаем. Много стаи са използвани като складови помещения с купища мебели в тях. Коридорът е бил доста пропаднал.

"Единствено на първия етаж е имало наематели - различни фирми и един паркинг, който основно се е използвал от наемателите от фирмите. Има един пострадал автомобил, чийто таван е пробит от горящи части, но за щастие няма пострадали хора“, каза още директорът на СДВР, който добави, че предстои доста работа.

Културна ценност или ценна земя

"Изгорял е само дървеният покрив. Доброто в тази ситуация е, че покривът ще бъде подновен, а сградата ще бъде укрепена във вид, в който да носи удоволствие за софиянци и поколенията", заяви министърът на културата Боил Банов на нарочна пресконференция след пожара през уикенда. Изгорялата част е най-старата в комплекса - и от най-ценните.

След като уточни, че до момента са открити седем собственици на Царските конюшни, Банов обеща министерството и Столичната община да обединят сили, за да търсят нередности в процедурата за продажбата на имота.

"Ние сме готови с фиш 1 от април - това е стъпка от даване на предварителен статут и включва пълно заснемане отвън, анализ на сградата, структурата и историческото и състояние. Тези имотни далавери там, които водят до поредица от съдебни дела, цялата тази хумористична история възпрепятства определени процедури. Знакът, който ще дадем е, че няма никакво значение кой ще влезе в сградата, ще запали и т.н. Тя се възстановява в границите, в които е. Затова сега ще демонстрираме силата на закона. Това го говоря, за да спрат по този инфантилен начин да рушат културното наследство на тази държава", каза Боил Банов.

До момента единствено заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов публично се усъмни, че става въпрос за случаен инцидент. 

"Въпрос на колегите от МВР е да проучат и докажат характера на събитието. Всички имаме тревогата, че тук става дума за умишлено действие. Тази тревога се засилва от факта, че това е второ подобно събитие на този знаков обект. Държавата беше лишена вече веднъж от собствеността на сградите. Много по-силни щяха да бъдат институциите в общата им воля да съхранят старината, ако държавата си беше останала собственик на тези терени. Всички знаем, че прокуратурата вече повдигна обвинения на бившия областен управител за това, че е ощетил държавата с около 10 млн. лева и за безстопанственост. Надявам се прокуратурата да завърши с добър за обществото резултат, което ще позволи и разтрогване на тази сделка“, отбеляза Чобанов. 

Той подчерта, че на среща при премиера Бойко Борисов е била постигната добра координация с всички институции, които имат акт за собственост на една част от комплекса, в т.ч. и МВР.  Чобанов припомни усилията на Столична община да бъдат защитени Царските конюшни - "с активното участие на експерти на Министерство на културата с устройствен план от 2015 г., който запазва старината, без да е получила окончателно статут на културна ценност от национално значение".

"През 2017 г. вече отказахме едно намерение за многоетажно застрояване и ще продължим да отказваме подобни всякакви такива намерения. Тази зима предложихме с мотивирано предложение да бъде вписан със статут "Национална културна ценност" този обект, защото това ще доведе обекта до най-висока степен на юридическа защита. Това е труден път. Първата стъпка е предварителното обявяване - то действа дисциплиниращо на потенциалните инвеститори. Междувременно ще дадем нашите готови предложения за промени в Закона за културното наследство“, заяви още Чобанов

Предисторията

През септември 2016 г. на брифинг в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи най-напред за скандалната сделка. Според версията й областният управител на София Веселин Пенев (излъчен от Реформаторския блок) и зам.-областният Томи Николов (излъчен от ГЕРБ), са продали Царските конюшни "незаконно и на безценица".

За целта Пенев разделил Царските конюшни на три имота, продадени на едно и също юридическо лице. Така е избегнал изискването за одобрение от Министерския съвет за извършване на разпоредителни сделки за над 500 000 лева. Според прокуратурата, от това деяние е произлязла значителна вреда за държавата в размер на 7 330 781 лева, представляваща разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота.

При сделката областният управител прехвърлил терена от близо 8 декара в центъра на София на частната фирма "Евротрансбилд" за 658 870 лева, което прави по около 90 лв./кв. м. Собственик на фирмата е Янко Иванов, който се оказа свързан и с КТБ. 

Прокурор Русинова припомни, че Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу бившия областен управител на София за престъпление по чл. 219 и чл. 220, касаещ Царските конюшни. Тя припомни, че обвинителният акт е бил внесен на 24 януари 2017 г., но съдът го върнал поради процесуални нарушения.

"Тези констатации на Софийския градски съд бяха потвърдени от Апелативния съд. Отново през юни 2017 г. Софийска градска прокуратура изпълни указанията на съда и внесе обвинителен акт, но отново беше върнат и беше разпоредено да се гледа делото. Много интересно се разви след това самото производство - беше насочено разпоредително заседание, съобразно новите разпоредби на НПК. На това заседание съдът се произнесе не по всички точки, които законът задължава да се разпореди в едно такова разпоредително заседание. И беше насрочено второ разпоредително заседание, на което трябваше да се обсъдят само пропуснатите точки от предходното. Тогава един от съдебните заседатели си направи самоотвод и се наложи да се сформира нов състав с нов съдебен заседател и съдът прецени, че отново са допуснати съществени процесуални нарушения. А те бяха същите, за които съдът по-рано постанови, че не представляват такива съществени процесуални нарушения. Към настоящия Софийска градска прокуратура е протестирала този акт на Софийски градски съд и очакваме произнасяне от Софийски апелативен съд“, обясни прокурор Русинова.