Черни тениски. Черни балони. Черни знамена. 750-метров трибагреник. И лозунг - закана, обратна на надслова на протеста: 

"Системата няма да ни убие!"

Това бяха част от атрибутите на големия протест на майките на деца с увреждания, подкрепени от граждани и различни организации, които от месеци стоят в палатка пред служебния вход на Народното събрание. Този път протестът им бе под формата на шествие пред сградата на институцията.

Демонстрацията блокира движението пред парламента. Недоволните са облечени в превърналите се в запазена марка черни тениски, на които пише "Системата ги убива". 

Досега в протеста не се чуваха призиви за оставки, нещо повече - майките преди повече от месец не приеха и подадената оставка на социалния министър Бисер Петков. Заради това и премиерът Бойко Борисов не я прие, след като я поиска.

Исканията продължават да са си все същите - законодателна реформа в подкрепа на хората с увреждания. И приемане на специален закон за личната помощ, какъвто има написан - от майките и екипа на омбудсмана Мая Манолова. Дори бе внесен в Народното събрание - и от БСП, и от "Воля". 

Днес шествието, поведено от гайдари, тръгна от парламента и продължи към площад "Независимост" пред Министерския съвет.

Протестните акции започнаха още от сутринта когато баща на момче в инвалидна количка го “остави“ символично в приемната на Министерския съвет на грижите на премиера Бойко Борисов, за да покаже с какви трудности се сблъскват всеки ден семействата на хора с увреждания. Борисов в крайна сметка се срещна със семейството. И обеща реформи. 

По това време в социалното министерство се проведе поредната работна група за законодателството, посветено на хората с увреждания. Беше отчетено сближаване на позициите на протестиращите майки и организациите на хората с увреждания по подготвяния нов закон за хората с увреждания.

“Работата по проекта напредва с бавни стъпки в правилната посока“, коментира социалният министър Бисер Петков. И представители на майките на деца с увреждания този път се присъединиха към разговорите. Съгласие е постигнато по това как да изглежда социалната оценка, какво да включва, както и по идеята да се прави първоначално от специализирани звена в Агенцията за социално подпомагане. Занапред е възможно и изнасянето на оценката в отделна структура. Обсъждани са и елементите на финансова подкрепа, като общото становище е, че тя трябва да бъде индивидуална и да се отчита не само степента на увреждането, както е заложено в законопроекта, но и вида на увреждането.

В законопроекта се предлага месечната финансова подкрепа за навършилите пълнолетие хора с увреждания да е в интервала от 10 на сто до 57 на сто от линията на бедност. Предвидена е и лична помощ, каквото е основното искане на протестиращите майки на деца с увреждания.

Социалният министър Бисер Петков припомни, че предложенията в закона на този етап струват допълнително 110 милиона лева.

Омбудсманът Мая Манолова също отбеляза, че предлаганият проект е стъпка, но недостатъчна, за да се каже, че започва реформа.

До следващия понеделник - 6 август - участниците в работната група ще изпращат становища.