Единствено руският президент Владимир Путин би се радвал на липсата на споразумение с Европейския съюз за Брекзит, заяви новият британски външен министър Джереми Хънт в интервю за френското обществено радио "Франс ентер", цитирано от БТА.

"Ако приключим без споразумение, това би зарадвало единствено Путин", каза Хънт. 

Имайки предвид руската агресивност, трябва да признаем, че това е много нестабилен момент в историята, каза министърът и даде за пример анексирането на Крим и използването на химическо оръжие по улиците на Англия, говорейки за отравянето на бивш руски двоен агент и двама британци с нервнопаралитичния агент новичок.

Позицията на Франция по тези въпроси е много близка до нашата. Отговорността за сигурността в Европа е в това да запазим и развиваме сътрудничеството между нашите две страни, а не да вървим към разрив, отбеляза той.

При посещението си във Франция (част от първата му чуждестранна обиколка, включваща също Китай и Австрия) външният министър за пореден път изтъкна рисковете, които крие възможността да не се стигне до сделка за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

"Това, което ме тревожи в момента, е реалната опасност от "Брекзит" без споразумение", заяви Хънт малко преди да се срещне с френския си колега Жан-Ив льо Дриан.

"Британското правителство предложи решение, но се опасявам, че много хора в ЕС смятат, че би било достатъчно да почакат още за промяна в курса на Великобритания. Това обаче няма да стане, а един "Брекзит" без споразумение би бил трагедия за Европа. Ще има икономически трудности, но ние ще намерим начин да просперираме. Най-много обаче ме безпокои, че това може да промени настроенията на британците към Европа и ще повлияе дълбоко на международното ни партньорство. Това е много, много важен, исторически момент", каза Хънт на френски.

Тъй като раздяла е планирана за края на март догодина, по график до средата на октомври Лондон и Брюксел би трябвало да постигнат споразумение за условията на "развода си" и да положат основите на бъдещите си отношения. Преговорите обаче буксуват.