Изследване показва, че България е на шесто място в света и на пето в Европа по изпит алкохол на глава от населението. Българинът пие 12,3 л на година. Първи са естонците - по 14,3 л на човек, следват чехите и германците.

В България обаче е по-високо количеството на изпит твърд алкохол - 5,34 л. Това ни подрежда на второ място в Европа. Според статистиката сме на 22-ро място по пиене на вино на човек - с 2,55 л на година. По консумация на бира сме на 13-о място - 4,41 л на човек годишно.

Ракията е с нас от векове и отваря апетит към други алкохолни напитки с висок градус. Това коментира пред бТВ Ралица Скорчева-Славова, председател на сдружение "СпиритсБългария”. Тя заяви, че у нас вече проблемът с фалшивия алкохол е сведен до минимум.

Според д-р Владимир Бостанджиев, психиатър и психотерапевт, у нас се пие, както и при другите южни народи  - разрешено е и е прието да се пие по различни поводи. Той каза, че няма статистика колко са алкохолнозависимите, а другата статистика не може да е нито тревожна, нито радостна, защото това са просто икономически данни.