Испанските винопроизводители се опитват да лансират на френския пазар продукт, находчиво наречен Vindigo (Виндиго), който се рекламира като 100% натурален въпреки странния си син цвят, пише "Гардиън".

Виндиго е произведен от 100% шардоне от Алмирия в Андалусия. Странният му цвят идва от виното, което е филтрирано през пулпа от люспи от червено грозде, които съдържат антоцианиди. Веществото може да бъде открито в малините, боровинките, в черното и червено грозде. 

Рене льо Бейл, френски бизнесмен, който продава Виндиго, описва напитката като идеалния летен аперитив, то не е силно вино, има плодов вкус, създава усещане за празнуване. Виното засега се продава само на едно място в пристанищния град Сет като не е ясно дали ще се наложи или ще бъде лайфстайл мода. 

Льо Бейл вече е поръчал 35 хил. бутилки. 

Виндиго не е първото синьо вино. През 2016 г. малката испанска стартъп компания "Гик" представи продукт, който според собствениците ѝ бил първото синьо вино в света. Опитите то да се продава в супермаркетите във Франция пропаднаха заради регулациите на френски пазар. Етикетите на бутилките бяха на английски и нямаше обяснение на процеса, при който виното е станало синьо. То остана в продажба там само три дни.