Депутатите излязоха в едномесечен заслужен отдих. Или с други думи "ваканцуват" (по един бивш депутат от ДПС). Преди да се разпуснат, за да успокоят обществените настроения, създадоха временна комисия, която трябваше да се занимава със сигналите за купени шофьорски книжки. Инициативата дойде от Николай Колев-Босия и бе възприета чак след като минаха около 30 дни от обявената от него гладна стачка. Лично парламентарната шефка Цвета Караянчева отиде в дома му, за да му обещае въпросната комисия.

Комисията проведе две заседания - на 19-и и на 25 юли. Последните думи на председателя ѝ Светослав Иванов (ГЕРБ), видно от стенограмата от 25-и са: "Отново моля, ако имате възможността да се срещнете с господин Колев, да го убедите, че Комисията продължава да работи и ще излезе със становище. Нека да изчака становището. Нека да се подложи на лекарска интервенция. Приключваме." След което Народното събрание излезе в отпуск. Засега на парламентарния сайт не е съобщено, че ще има извънредни заседания на комисията на Босия.

Какво междувременно се случва с Босия, разказва във Фейсбук неговият приятел Пламен Даракчиев:

Николай е много по-корав, отколкото си мислех. Вчера почти през цялото време беше седнал. Успя да разговаря с няколкото човека, които бяха дошли да го видят. Предложи на дъщеря си Мария да и приготви закуска, но тя отклони тази малко пресилена проява на бодрост. По едно време дори прекоси стаята, седна на компютъра и ни пусна Махалия Джексън. Нещата заприличаха на приятелско парти. 

Как да не се сети човек за един любим похват на режисьорите на военни филми! Нали се сещате -- оръдията замлъкнали за малко, сънцето напича, в небето има истински, а не метални птици и препускат коне през неожънатите ниви. Направо да не повярваш, че животът е възможен.

Преди това, докато в хола бяхме все още само с Нанка Колева, вдовицата на бившия заместник-главен прокурор Николай Колев, направих опит да поговорим. За това, че с отсрещната страна, дори когато тя е врагът, трябва да се говори. И това, е силата на безсилните (по израза на Вацлав Хавел) може да го стресне и съответно принуди да отстъпи. Пресече ме с категоричен жест. Дори ме нахока и ми забрани повече да до повдигам темата.

При предишното ми идване си говорихме доста за децентрализация, към която той има отдавнашен интерес и е има няколко поста в блога си. Преди това пък за необходимостта от ВНС и нов обществен договор. За съжаление в тези разговори не успявам да му кажа най-важното -- когато човек носи тези идеи в себе си и е готов да умре за тях, по-добре е за го направи заобиколен от хора, които цял живот работят над тях. Не залагайки живота си, а жертвайки някои хубави страни над от него. Познавам много такива хора. Най-често на тях им липсва малко прямолинейната и по дефиниция не толкова задълбочена решителност на човека с политическо мислене. На последният пък не му достига онова, което е натрупано с къртовски труд сред хората, които следват неотклонни професионалните си интереси и задължения. Всичко това се случва, обаче само единствено в живота.

Но, както и да е. Отплеснах се. Иначе новините не са добри.

Николай продължава да отказва текущите прегледи, които му предлага екипа на болница "Лозенец". Рингер не му е вливан. Времето му изтича. Беше в сериозна криза някъде преди двайсетина дни. Нямам никакво съмнение, че следващата е въпрос на дни или седмица. Надявам се днес д-р Николов, на който Николай има доверие да го прегледа и да му вземе кръв за изследване.
Утре ще има яснота в какво състояние е той. И вероятно колко му остава.