Цените на петрола белязаха скок заради безпокойството на пазарите от провеждането на ирански военноморски маневри в разгара на период на напрежение със САЩ, предаде Франс прес.

Лондонският сорт Брент от Северно море със срок на доставка октомври се повиши с 1,06 до 73,45 долара за барел в сравнение със сряда. Американският лек суров петрол с доставка през септември повиши цената си с 1,30 долара до 68,96 долара за барел. 

Според военни експерти Иран е започнал военноморски маневри в Персийския залив. В тях участвали над 100 кораба. Времето на маневрите е изненадващо, тъй като те по принцип се провеждат по-късно през годината, казват анализатори, предаде Ройтерс.

Сателитна снимка на Ормузкия проток. Източник Уикипедия.

Някои експерти са притеснени, че тези маневри са свързани с конфликта, който противопоставя Техеран на Вашингтон в момент, в който американската администрация върна санкциите, застрашаващи способността на Иран да изнася своя петрол, предаде Франс прес.

Американското Централно командване вчера потвърди, че е забелязало повишена иранска военноморска активност, в това число и в Ормузкия проток - стратегически път за доставките на петрол, който Корпусът на гвардейците на Ислямската революция заплаши да блокира, предаде Ройтерс.

Говорителят на Централното командване капитан Бил Ърбан каза, че американските сили наблюдават внимателно случващото се и продължават да работят с партньорите на САЩ, за да се гарантира свободното придвижване и свободния търговски поток в международни води.