Идва ли времето Европейската народна партия (ЕНП) най-сетне да се противопостави на премиера на Унгария Виктор Орбан, въпреки че партията му ФИДЕС е член на ЕНП? Публикуваме коментара на шведската евродепутатка от Европейската народна партия Анна Мария Кораца Билд като свидетелство за все по-поляризираното отношение към управляващата партия в Унгария в рамките на европейската политическа партия, в която тя членува. Членове на групата на ЕНП в Европейския парламент от България са евродепутатите от ГЕРБ и ДСБ. Текстът е публикуван в онлайн изданието "Политико". Преводът е на Клуб Z.

----

Дойде време Европейската народна партия (ЕНП) най-накрая да застане срещу Виктор Орбан. Като най-голямата европейска политическа партия, в която членуват разнообразни национални формации, вярваме, че трябва да приемаме политическите и културните различия, за да изградим по-силна Европа.

Не се страхуваме обаче и да водим трудни разговори. През последните години поддържахме диалог с партията на унгарския премиер ФИДЕС и предупредихме, че е на път да прекоси границата.

Той обаче го направи миналия месец като по време на събитие, почитащо наследството на великия германски държавник Хелмут Кол, заяви, че унгарският модел на "нелиберална демокрация" ще бъде водещата сила, която ще съживи Европа и ЕНП.

Това изказване е доста притеснително. Кол обедини Европа, като обедини Изтока и Запада. Орбан поляризира континента, като се опитва да ги раздели.

Достатъчно!

Много европейски гражани се питат къде е ЕНП в този спор. Не можем вече да си позволяваме да омаловажаваме ситуацията в Унгария. Трябва да изкараме наяве дебатите в рамките на партията и да обявим позициите си.

Най-голямата опасност за нашата партия не са потенциалните резултати от решението ни да защитим ценностите си, а самата атака срещу тях.

Унгария се отдалечава от ценностите на ЕНП.

Под управлението на Орбан, търсещите убежище са задължително престъпници и врагове, а хората, които им помагат, са заплашени от затвор. Арестуването на защитници на човешките права и нарушаването на правата на бежанци противоречи на Европейската харта за фундаментални права.

Той насърчава и атака срещу академичната и културната свобода. Той поощрява и клеветнически кампании срещу ЕС, който обвинява в насърчаване на "мюсюлманска инвазия".

През юни ФИДЕС прие законови реформи, които забраняват на members of an “alien population” да се установяват в Унгария. Това заби първия пирон в ковчега на каквото и да е потенциално общоевропейско решение за миграцията.

Ние от ЕНП вярваме, че миграцията е европейски проблем, който изисква общоевропейско решение. Вярваме и в принципа на европейската солидарност. Искаме да се борим с причините за миграцията и да въведем система, която да спре мигрантските кризи и да се бори с трафика на хора.

Смятаме, че Европа има нужда от политики, които да разграничават хората, които имат право на убежище, от икономическите мигранти, и по-добро приложение на механизмите за връщане по родните места за тези, които нямат право на такова.

Отказът на Унгария да се занимава с миграцията на европейско ниво е де факто вето върху каквото и да е решение по въпроса. Той е прът в колелата на ЕС и позволява ръст на подкрепата за антиевропейски партии.

Докато всички европейски страни не се споразумеят за съвместно решение, презрението и огорчението в страни като Италия, Германия и Швеция ще расте, както и антиимигрантските настроения в цяла Европа.

Политиката на Орбан даде смелост на други страни от Централна и Източна Европа да обърнат гръб на Европа. Неговата подкрепа за войната на Путин в Украйна и призивите му за сваляне на санкциите срещу Москва също са притеснителни и противоречат на ценносите на ЕНП, която напълно подкрепя независима и суверенна Украйна.

ЕНП не трябва да позволява върховенството на закона да бъде политизирано.

Има основателни притеснения, че не е честно само Унгария да бъде наказвана. Двойните стандарти съществуват в ЕС. Но фактът, че други европейски политически парии - например Европейските социалдемократи, не визмат мерки срещу подобно поведение на техни кленове в други страни, не е извинение да не предприемаме нищо. ЕНП може и трябва да води като дава пример.

Орбан обяви за своя цел да разпространи своята политика сред другите европейски страни. Не можем да позволим това да разяжда принципите ни.

Достигнахме ключовия момент. Лидерите на партиите от ЕНП трябва да покажат ясно какви са позициите им спрямо ФИДЕС. Несигурността нанася непоправими щети на политическаа група.

Европейските лидери публично трябва да се обявят против реториката на Орбан, против политиките и законите, които противоречат на принципите на ЕС. Партиите, които членуват в ЕНП трябва да отговорят обективно на въпроса дали не е време партията на Орбан да бъде изключена и да имат смелостта да го направят публично.

Заставането срещу Орбан ще бъде акт на кураж и политическо лидерство. Това несъмнено ще предизвика ответна реакция сред някои популисти, които ще обяват, че това е дикриминация спрямо Унгария. Но откритото говорене за различията ни с партията на Орбан е положителна стъпка - както за нея, така и за нас.

В своята реч Орбан заяви, че е ключово политиците да не "губят своя компас".

Той загуби своя, но останалите партии от ЕНП не трябва да губим нашия.

Бел.р. Преди дни унгарският премиер Орбан приветства идеята на бившия стратег на Доналд Тръмп - Стив Банън, за нова политическа група "Движението", обявяваща се срещу ЕС, и заяви, че е време някой от САЩ да дойде в Европа, за да разпространи консервативно мислене вместо либерални ценности. Макар да не каза открито, че подкрепя политическата група на Банън, но пожела "голям успех" на проекта.