С хамбургерите си, пържените картофи и разтопеното сирене One Way Burger прилича на който и да е модерен камион-ресторант в Рияд, с единствената разлика, че готвачът, който работи зад горещия и цвъртящ грил, е саудитец. 

В Саудитска Арабия, която беше щедра откъм социални придобивки страна, представителите на работническата класа като готвачи, служители по чистотата и поддръжката или служители на бензиностанции бяха в по-голямата си част чужденци.

Сега все повече саудитци приемат такива професии с "по-нисък статус", защото бензинът не е вече по-евтин от водата, а правителството намалява субсидиите в опит да съживи изпадналия в летаргия икономически растеж и да пребори нарастващата безработица.

В този период на строги ограничения много саудитци, които от дълго време зависят от щедрата на социални придобивки държава, се обръщат към физическия труд.

За първи път едно ново поколение граждани на Саудитска Арабия работи като продавачи на чай или автомобилни механици. Собственици на автомобили стават шофьори на Uber.

"Готови ли са саудитците да работят като събирачи на боклук", пита Абдулхади ал-Саади, хроникьор във всекидневника "Сауди газет", който подтиква гражданите да не отказват никaква работа.

През декември жителите на източния район Ал-Ахса отпразнуваха факта, че шепа млади хора приеха да работят като служители на бензиностанция, професия, която дълго време се определяше като недостойна.

"Не е срамно да вършиш тази работа", даде оценка един клиент във видео. "Пророкът Мохамед е бил овчар", допълни той.

"Саудитците се ориентират към професии, които в исторически план бяха резервирани за чужденци", казва също Греъм Грифитс, основен анализатор на консултантската компания Контрол Рискс (Control Risks).

В същото време правителството се зае да замести чужденците с местни служители, следвайки политиката, наречена "саудитизация", и наложи данъци на имигрантите, тъй като те заемат 70 процента от работните места. По този начин предизвика масовото им напускане.

Официалната статистика показва, че близо 800 000 чуждестранни работници са напуснали кралството от началото на 2017 година, като създават по този начин явление, което компаниите наричат "криза в наемането на работници". От друга страна няма статистика за броя на саудитците, които са започнали да упражняват физически труд.

Някои компании, които приложиха процеса на "саудитизация", обаче се оплакват от поведението на саудитските си служители.

Директорът на завод за производство на хладилници, който е наел десетина работници по сглобяването и поддръжката каза, че някои от тях са били хванати "как спят в колите си по време на работа"

Противоречивата политика не доведе до намаляване на безработицата сред гражданите на Саудитска Арабия. През първото тримесечие тя достигна близо 13 процента сред саудитците.

Предизвикателството, подчертават специалистите, не е само да се създадат повече работни места за саудитците, но и те да бъдат убедени да ги заемат.

*Текстът е публикуван на сайта на Франс прес. Преводът е на БТА.