Възникналото ново напрежение между Сърбия и Косово предизвика лавина от коментари и лоши прогнози на чуждестранни анализатори за опасността от нова война на Балканите.

Признаването на Косово е едно от условията към Сърбия за бъдещото й членство в ЕС - нещо, което и премиерът Ана Бърнабич, и президентът Александър Вучич неколкократно са заявявали, че Белград няма да приеме.

В президентството на Сърбия днес се състоя заседание на Съвета за национална сигурност заради състоянието на Косово. Според сръбски медии, на заседанието се обсъжда защитата на сръбските интереси и народа на Косово, както и сигурността в областта. В заседанието участват шефът на разузнаването Братислав Гашич, премиерът Ана Бърнабич и другите членове на Съвета. Президентът на Сърбия Александър Вучич се срещна и с главата на Сръбската православна църква Ириней.

Службите за сигурност са получили задача от Вучич да предотвратят "агентурните действия" на определени политици и свещеници.

"Днес говорихме за факта, че 1930 дни не се прилага споразумението за общностите на сръбските общини. Голям е срам, че днес трябва да говорим за сигурността на сърбите в Косово, а не за неизпълнението на договора от страна на Прищина", заяви директорът на службата за Косово и Метохия съм сръбското правителство Марко Джурич. Той добави, че позицията на Сърбия е систематично отслабена от лъжи и измислици.

 

Изявленията за възможна промяна на границите на Балканите, направени и от президента на Косово Хашим Тачи, бяха остро критикувани от чуждестранни анализатори, в т.ч. и тези в Албания и Косово, предаде македонската информационна агенция "Макфакс".

Тачи заяви вчера, че на преговорите в Брюксел ще предложи на Сърбия историческото искане на албанците от Прешево, Буяновац и Медведжа да се присъединят към Косово, дори и да е наясно, че ще му бъде отказано.

На въпрос какво ще се случи ако на поредната среща със сръбския президент Александър Вучич на масата бъде поставено предложение за размяна на Прешеската долина за Северно Косово, Тачи заяви, че е наясно с "решимостта и неизменната позиция" на сръбския държавен глава, когато става въпрос за Косово. Той смята, че евентуалният мирен договор подразбира корекция на границите по мирен път и това няма да значи отваряне на Кутията на Пандора и да предизвика ефекта на доминото.

Американският анализатор Даниел Съруър, смятан за отличен познавач на ситуацията на Балканите, заяви за "Гласът на Америка", че корекция на границите означава подялба и ще дестабилизира Балканите.

Той добави, че размяната на територии между Косово и Сърбия ще дестабилизира не само Балканския полуостров, но и региона около него. Според него размяната на територии ще затвърди позициите на тези, които изискват от Косово присъединяване към Албания, а това ще има негативни последствия и в Македония. Съруър поясни, че ще има дестабилизация и в Босна и Херцеговина, тъй като Република Сръбска ще изисква промяна на границите.

 
Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай заяви днес, че промяната на границите на Балканите е в услуга единствено на руския президент Владимир Путин, съобщи базираното в Прищина албанско онлайн издание Gazeta Express.
 
"Никой не желае промяна на границите освен руският президент Владимир Путин. Той иска да промени границите в Босна, за да има прецедент. Голяма грешка е да се помага на Путин и да се предлага разделяне (на държавите)“, заяви Харадинай.
 
Според него границата на Косово няма да се промени. „Никой няма да посмее да променя или да прави корекции на границата, нито пък да разменя територии“, поясни той по време на интервю с Общественото радио и телевизия в Косово.
 
"Нашият договор е конституцията на Република Косово. Не мислим за създаването на нова конституция“, заяви той. Харадинай повтори, че няма да има размяна на територии, корекции на граници или разделяне на Косово и Балканите. Според него всякакъв опит за промяна на границите ще предизвика нова война на Балканите.
 
Отвореното писмо на Вучич
 
Президентът на Сърбия обяви вчера отворено писмо до сърбите в Косово по повод изтичането на срока за образуване на Общността на сръбските общини в Северно Косово и напрегнатата обстановка в района.
 
Днес, 4 август, изтича крайният срок, даден от Европейския съюз на временните институции на самоуправление в Прищина да завършат приемането на статута на Общността на сръбските общини на основата на Брюкселското споразумение.
 
 
В деня преди изтичането на последния краен срок на задължението на Прищина да формира на Общност на сръбските общини и на 1930-ия ден, откакто Прищина подписа това задължение, наистина се потвърдиха всички съмнения и предупреждения, които изразявах през цялото време. Прищина няма да си помръдне пръста, за да формира Общността на сръбските общини. Уважаеми сърби, във връзка с това ви умолявам да не предприемате нищо, което някои измежду албанците или част от международната общност биха могли да използват като извинение, за да предприемат каквато и да била акция против вас, призова Вучич.
 
Именно затова, през тези дни в южната ни провинция, но и в по-малката част от международната общност, ясно се чува речта и ясно се виждат действията на тези, които вместо да изпълняват задълженията си към Сърбия и сърбите, използват този период, за ежедневни заплахи към сръбския народ в Косово и Метохия и разпространението на слухове, които да предизвикат вълнения, страх и паника, които да породят недоверие в държавните институции на Сърбия, както и да създадат разделение сред политическите представители на сърбите в Косово и цялостно отслабване на нашата позиция в чувствителна част от преговорите, се казва в писмото на сръбския държавен глава.
 
Вучич призова сърбите в Косово да не се поддават на провокациите, тъй като "нашият най-голям интерес е мирът".
 
 
За бъдещето ви и това на Сърбия ще продължим да се борим изключително с мирни средства. Ще търсим компромис и всеобхватно решение по отношение на Косово и Метохия и няма да спрем, докато не осигурим за нашия народ повече от това, което има днес, във всяко отношение", завършва сръбският президент.