Центърът на София през летните месеци е под тежка блокада. Усилените ремонтни работи са го превърнали в огромна строителна площадка, която го прави почти непроходим. Реконструкции текат и на още няколко ключови места в столицата. Така мащабните и изнервящи задръствания в разгара на лятото, когато по традиция София опустява, са обичайна гледка и не особено приятно изживяване. Пешеходните преходи също крият безброй изненади и са в дисциплината "придвижване с неуточнен брой препятствия". Градът е като след война, коментират българи, които се завръщат от чужбина за лятото.

Цялостен ремонт на ул. "Граф Игнатиев", която е затворена за движение, преасфалтиране на части от бул. "Васил Левски", огради около градинката на "Кристал" и тази на между Ректората "Св. Климент Охридски" и парламента, изтърбушване изцяло на пл. "Славейков"...

Подмяна на релси на трамвай №7 около кръстовището с бул. "Акад. Иван Естатиев Гешов", което прави тежко предвижването в част от бул. "България", като през юли и август трамваят е спрян.  Според разчетите на Столична община до средата на август там трябва да приключат строителните работи и трамвай № 7 отново да бъде пуснат. Което не означава непременно, че движението по възловия булевард ще се нормализира. Защото веднага след пускането на трамвая ще започне работа по преасфалтиране на бул. “България“ от бул. “Акад. Иван Гешов“ до бул. “Гоце Делчев“.

В окопи е и бул. "Христофор Колумб" в "Дружба". До средата на август трябва да продължи обновяването на стария път до летището.

Върви и ремонт на тротоарите по ул. "Московска". Като там в петък беше открита късно антична гробница. Което показва, че има най-малко една безспорна полза от всички неудобства и мащабни харчове на средства - дори и след няколко седмици някъде уличното платно да приеме вълнообразна форма, или след два месеца по него да зейнат трудно пренебрежими дупки, винаги от изкопите може за излезе някое древно съкровище, с което после да се гордеем пред света. Така че това е две в едно - хем ремонт, хем археологически разкопки.

Подобна възможност има и при копаенето за метро в столицата. Защото за да бъде картината още по-напрегната, освен уличните реконструкции тече и поетапното изграждане на следващите станции на метрото. 

Според кмета на София Йорданка Фандъкова всички 30 (трийсет) ремонта на улици и булеварди в София трябва да приключат до началото на учебната година, т. е. средата на септември.

За да сте напълно осведомени кои райони на столицата е по-добре да избягвате или да започнете да обмисляте алтернативен начин на придвижване - примерно хеликоптер, е добре да правите ежедневна справка с официалната информация на Столична община за ремонти и промени в движението

Ето и малко "романтични" ремонтни гледки от центъра на столицата.

Настройте се положително. Защото, както често припомня Йорданка Фандъкова, нужно е да имате търпение.

Това е най-скоро предстоящата добра новина - бул. "Васил Левски", който досега се ремонтираше в отсечката между "Граф Игнатиев" и Ректората, трябва да бъде пуснат в движение в понеделник. Текат последните довършителни работи. След това обаче ще бъде затворена друга отсечка от булеварда - от Ректората до паметника на Васил Левски.